Srbija: U 2024. minimalna zarada 47.154 dinara

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca nijesu danas na sjednici Socijalno-ekonomskog savjeta (SES) postigli dogovor o minimalnoj zaradi za 2024. godinu, koja bi bila izjednačena sa vrijednošću minimalne potrošačke korpe.

Očekuje se Vlada potvrditi njen predlog da minimalac sa, 40.000 koliko je ove godine, bude povećan na 47.154 dinara.

Prema Zakonu o radu kada se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera, procenat povećanja minimalne zarade određuje Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra, a sjednica Vlade je već zakazana za 14. septembar.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Goran Milić rekao je poslije sjednice SES-a za Betu da je ministar finansija Siniša Mali na sjednici SES-a rekao da su parametri na osnovu kojih je Ministarstvo radilo analizu o povećanju minimalca „opravdani“.

„Mi smatramo da su naši zahtjevi realni jer je majska potrošačka korpa koštala skoro 52.000 dinara, a troškovi minimalne korpe namirnica znato će porasti do januara sljedeće godine“, rekao je Milić.

SSSS i UGS „Nezavisnost“ u dosadašnjim pregovorima tražili su da se realizuje zaključak SES-a iz 2018. po kome bi vrijednost minimalne potrošačke korpe trebalo da se izjednači sa vrijednošću minimalne zarade, krajem 2021. godine, ali je zbog pandemije korona virusa ministar finansija Siniša Mali tada rekao da se to odlaže do kraja 2023. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je još prije početka pregovora, kao i prošle godine, rekao da će minimalac ove godine biti 400 eura.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA