Srbija: Deveti protest opozicije zbog navoda o izbornoj krađi

Više stotina građana okupilo se na poziv opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“, na devetom protestu ispred Republičke izborne komisije (RIK) u centru Beograda sa zahtjevom da se ponište izbori.

Vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) optužuju za izbornu krađu, što ta stranka i državni vrh demantuju.

„Krađu nećemo priznati i izborna volja građana će biti obranjena“, izjavio je kandidat koalicije „Srbija protiv nasilja“ za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović.

Kako je najavio, protest se nastavlja ispred Palate pravde, gdje je sjedište beogradskih sudova i tužilaštva, odakle će zatražiti da se puste svi uhapšeni nakon protesta 24. decembra, za koje tvrde da su nepravedno u pritvoru.

Skoro 40 građana uhapšeno je nakon nereda ispred Skupštine Beograda, nakon što je policija spriječila ulazak dijela opozicije i demonstranata u tu zgradu.

Dio maskiranih ljudi je gađao kamenicama gradsku kuću, i tom prilikom polomljena su stakla na prozorima i ulaznim vratima, dok je policija koja je bila unutar zgrade na njih bacala suzavac i biber sprej.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ za incidente optužuje „huligane koje je poslala vlast“.

Tvrde da pritvoreni opozicioni predstavnici i studenti, koje policija sumnjiči za nasilničko ponašanje i pokušaj rušenja ustavnog poretka, nijesu učestvovali u incidentima.

„Ovo nije borba za vlast, ovo je borba za slobodu i u toj borbi moramo svi da učestvujemo“, poručio je Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, koja je dio opozicione koalicije.

Predsjednik sindikata „Sloga“ Željko Veselinović je u obraćanju okupljenima apelovao na državne organe da „puste sve koje su protivzakonito pritvorili“.

„Želim da apelujem na državne organe i predsjednika države da puste ove mlade ljude i sve koje su pritvorili protivzakonito. Ono što se desilo prije neko veče nije napad na ustavni poredak. Apelujem i na međunarodne i sindikalne organizacije kako bi vršili pritisak na svoje zemlje da se nešto promijeni“, rekao je Veselinović.

On je rekao i da je zabrinut za zdravstveno stanje svih opozicionih predstavnika koji štrajkuju glađu, posebno za liderku koalicije, Mariniku Tepić, koja je u štrajku glađu u sjedištu RIK-a od 18. decembra.

Veselinović je rekao da Tepić više nije u mogućnosti da ustaje bez nečije pomoći.

Svakodnevni protesti opozicije počeli su nakon izbora 17. decembra, nakon što je Srpska napredna stranka (SNS) proglasila pobjedu na svim nivoima. Opozicija, pored ostalog, SNS optužuje za fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je 24. decembra da su resorna ministarstva provjerom biračkih spiskova utvrdila da „nijesu tačne“ tvrdnje koalicije „Srbija protiv nasilja“ da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima vještački povećavao radi uticaja na ishod izbora.

Istog dana je predsjednik Srbije izjavio da je glasanje proteklo u demokratskoj atmosferi i da je bilo „najmirnije ikada u savremenoj istoriji“.

ODIHR je saopštila 18. decembra da su izbore obilježile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Dio evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Američki Stejt Department pozvao je vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA