Srbija: Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu. Otkazane sportske manifestacije, prilagođen program, zastave na pola koplja. Dan žalosti i u Republici Srpskoj.

Vlada Srbije zamolila je sve medije i organizatore javnih manifestacija da danas prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

U sukobu sa kosovskom policijom u nedjelju u selu Banjska stradala su Stefan Nedeljković, Igor Milenković, Bojan Mijailović, a poginuo je i jedan kosovski policajac.

Na Kosovu se ne smanjuje napetost nakon sukoba. Selo Banjska je i dalje blokirano, a u srpskim sredinama na Kosovu proglašena su tri dana žalosti.

U akciji kosovske policije, poslije sukoba u nedjelju, uhapšena je osmorica Srba. U srpskim sredinama na Kosovu građani se okupljaju pale svijeće i odaju poštu ubijenim Srbima.

Zbog tragičnih događaja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je niz važnih sastanaka i razgovora, među kojima su i sastanak sa ambasadorima Kvinte i razgovor sa visokim zvaničnikom u Stejt deparmentu Derekom Šoleom.

foto:Beta/AP/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA