Srbija: Carinici zaplijenili više od četiri tone tekstila

Carinici su, u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Preševo spriječili krijumčarenje preko četiri tone neprijavljenog tekstila skrivenog u prijavljenom tovaru.

Slučaj je otkriven kada je na ulaz u Srbiju 26. jula 2023. godine oko četiri ujutru pristigao turski kamion koji je prevozio robu iz Istanbula ka Holandiji, saopštila je Uprava carina.

Nakon što je vozač prijavio tovar po tranzitnom dokumentu, carinici su odlučili da detaljno pregledaju da li se dokumentacija slaže sa onim što se u tovaru zapravo nalazi. Kamion je prevozio oko 20 tona robe, navodi carina.

Nakon istovara i upoređivanja svih artikala sa onim što je prijavljeno u dokumentaciji, utvrđeno da se u kamionu nalazi višak od gotovo 39 hiljada neprijavljenih odjevnih predmeta, teških preko 4.000 kilograma.

Radi se većinom o originalnim proizvodima, među kojima se našlo i preko 4.000 artikla za koje se sumnja da je riječ o kopijama poznatih brendova, pa je ukupna vrijednost neprijavljenog tovara procjenjena na gotovo 3,5 miliona dinara.

S obzirom da je vozač strani državljanin, sproveden je hitan prekršajni postupak, čiji je ishod novčana kazna i zaštitna mjera trajnog oduzimanja neprijavljene robe koja će biti izložena javnoj prodaji na nekoj od predstojećih elektronskih licitacija Carinarnice Niš, navodi se u saopštenju.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

NIKŠIĆ PROGNOZA