„Šota“ prvo oklopno borbeno vozilo napravljeno u Albaniji

Oklopno borbeno vozilo „Šota“, prvo te vrste izrađeno u Albaniji, biće predstavljeno na međunarodnoj izložbi naoružanja Eurosatori u Parizu koja se održava do 21. juna.

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, firma Timak iz Tirane izradila je prototip vozila sa pogonom 4×4 i mase oko sedam tona.

Proizvođač predstavlja „Šotu“ kao vozilo koje može da preživi nailazak na protivtenkovsku minu i dejstvo iz pješadijskog naoružanja kakvo se u američkoj vojnoj terminologiji zove MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) vozilo.

Deklarisana zaštita „Šote“ navodno može da izdrži pogodak iz automatske puške kalibra 7,62×39 milimetara ako se strelac nalazi na 30 metara od vozila. Očekuje se da posada preživi parčad haubičkog projektila kalibra 155 milimetara koji je pao na 80 metara od vozila.

U vozilu ima mjesta za 10 ljudi – dva člana posade i osam pripadnika ukrcanog odjeljenja na sjedištima koja su prilagođena za eventualni nailazak na minu. Na krovu je predviđeno da se postavi obrtna turela za dejstvo nišandžije sa ličnim naoružanjem – puškomitraljezom.

U osnovi to je lako višenamensko vozilo koje može da se poredi sa turskim proizvodom – Otokar Kobrom koju koriste Kosovske bezbjednosne snage (KBS) a oba vozila zasnovana su na uvoznim američkim šasijama.

Albanske oružane snage koriste MRAP vozila američkog porijekla MaxxPro borbene mase približno 14 tona koja prevoze do 10 ljudi.

Izbor imena povlači procjenu da se radi o propagandnom potezu i taj kontekst učinio bi smislenim dolazak tih vozila u naoružanje KBS koje trenutno imaju turske Kobre, uključujući model sa daljinski kontrolisanom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 mm i američka vozila M1117.

Foto: Edi Rama/FB, printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA