Šmit poništio odluke NSRS, najavio izmjene Krivičnog zakona BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit obratio se javnosti povodom aktuelne političke situacije nakon dešavanja u NSRS i posljednjih poteza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum koji je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat i zločine i ono što su građani ove zemlje podnosili jako dugo vremena. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne ponovi nikada. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i regulišu jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona kao što su odluke Visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi posljedice ovakve neodgovarajuće poteze vladajuće koalicije, posljedice snose građane RS. Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji. Politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava. Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službeniku RS neće stupiti na snagu”, rekao je Šmit.

“Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS neće stupiti na snagu. Svi zakonodavni postupci u donošenju ovog zakona su takođe poništeni”, rekao je Šmit.

Izmijeniće i Krivični zakon.

“Krivični zakon BiH će se izmijeniti na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti. Ovo se definisalo na način da se ne dira imunitet članova parlamenta. Oni koji narušavaju ustavni poredak moraju biti procesuirani, oni će snositi posljedice za svoje postupke. Dozvolite da dam jedno upozorenje: Sve opcije su na stolu!. Vi znate koji je to spektar bonskih ovlasti koji imam na raspolaganju. Sve opcije su i dalje na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti”, naveo Šmit.

Kazao je kako je u proteklom periodu sreo dosta odgovornih političara koji rade na tome kako bi osigurali da BiH postigne napredak.

“Nije moguće odbaciti ovakva pravila i zakone i odnositi vlastite odluke. Svi oni koji poduzimaju ovakve radnje trebaju se vratiti za sto i razgovarati te doći do dogovora. Naravno, teško je i trebaće vremena, ali je to proces koji vrijedi truda ukoliko dođemo do zajedničkih odluka na koje se svi mogu osloniti. Želio bih napomenuti da svojim odlukama doprinosim ispunjenu jednog od 14 prioriteta na putu ka EU – provođenje odluka Ustavnog suda. Upravo je ono to što ja radim u ovom trenutku. Preduzimam to u ime onih koji su podnijeli zahtjeve Ustavnom sudu i nakon toga se vjerovatno obratiti Evropskom sudu za ljudska prava. Građani nisu u mogućnosti da sada ostvare svoja prava ako ne mogu tražiti da im se predmet riješi pred Ustavnim sudom”, rekao je Šmit, prenosi N1.

Izvor: N1 BiH

Foto: EPA EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA