Skoplje: Na aerodromu zaplijenjene obveznice od 92 miliona dolara

Na skopskom aerodromu zaplijenjene su obveznice vrijedne 92 miliona dolara kod stranog putnika koji je doletio iz Istanbula 28. jula, izjavio je danas direktor Carinske uprave Sjeverne Makedonije Stefan Bogoev.

Bogoev je na konferenciji za novinare rekao da su tom putniku, državljaninu Turske, danas presudom Osnovnog suda u Skoplju oduzete obveznice, a on osuđen na novčanu kaznu na osnovu Zakona o deviznom poslovanju.

Direktor Carinske uprave Sjeverne Makedonije je precizirao da su carinici na Međunarodnom aerodromu Skoplje 28. jula na ulazu u zemlju zaplijenili 184 fizička prenosiva sredstva plaćanja – obveznice, pojedinačne nominalne vrijednosti od 500.000 ili ukupne vrijednosti 92 miliona dolara.

„Obveznice su pronađene kod državljanina Turske koji je doputovao redovnim letom iz Istanbula i odlučio da prođe zelenim kanalom, odnosno da nema robu za prijavu, a prilikom kontrole skenerom i dodatnom detaljnom kontrolom su pronađene u četiri fascikle u crnoj ručnoj torbi“, rekao je Bogoev.

Sektor Carine za kontrolu i istrage je, prema njegovim riječima, odmah počeo istražne radnje, odnosno službene razgovore i prikupljane dodatnih dokaza, a obaviještene su i konsultovane relevante domaće i međunarodne institucijama, uključujući Interpol i SELEK.

„Obveznice su, prema presudi Osnovnog suda u Skoplju, oduzete i biće predate Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom“, rekao je direktor Carinske uprave Sjeverne Makedonije.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA