Sinod SPC: Kosovo besudna zemlja u kojoj nema slobode za Srbe, molimo se za mir

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) oglasio se povodom tragičnih događaja na Kosovu, i izrazo saučešće srodnicima postradalih. Ocjenjuju da je žalosno što mnogi iz Beograda pokušavaju da prikažu SPC kao učesnicu, čak i vinovnika tragičnih događaja.

– Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz svijeta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku Pravoslavnu Crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cijenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska Crkva sa svojim vjernim narodom nestane sa Kosova i Metohije – navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Pozvali su vjerni narod da se moli za sve postradale.

– Sa velikom tugom u srcu molimo se Spasitelju da u Carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu. Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj Majci Božjoj da im pruži utjehu. Pozivamo i vjerni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji – navodi se u saopštenju.

Kažu da je jednostavna jevanđeljska istina da mir „ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susjedima“.

– Stoga podsjećamo na desetovjekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji, a više od svega na to da je Srpska Pravoslavna Crkva, sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom, tu opstajala u svim vremenima, u svim uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monaha, sveštenika i vjernika, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, vjerni krstu Hristovom i Kosovskom zavjetu – navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i na to da se Srpska Pravoslavna Crkva uvijek zalagala, kao što se i sada zalaže, „da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rješavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive“.

– Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vjernicima. Srpska Pravoslavna Crkva je, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku djecu – kaže se u saopštenju.

Podsjećaju da su posljednjih mjeseci hapšeni ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je, kako se navodi, zemlja u posjedu Srba.

– Ukratko Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe – navodi se u saopštenju.

Dodaju da braći i sestrama na Kosovu upućuju poruku bezgranične ljubavi i očinske brige.

– Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utjehu, toplinu i nadu – navodi se u saopštenju.

Podsjećaji i posebno ističu da su za Srpsku Pravoslavnu Crkvu „Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije“.

– Podržavamo i podstičemo nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji u Pokrajini žive – zaključeno je u saopštenju.

foto:RTS

NIKŠIĆ PROGNOZA