Sanaderu na 18 godina smanjena objedinjena kazna u tri korupciona slučaja

Bivšem premijeru Hrvatske i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivu Sanaderu, smanjena je na 18 godina objedinjena zatvorska kazna po presudama u tri korupcijska slučaja, saopšteno je u Zagrebu.

Visoki krivični sud saopštio je da je djelimično prihvatio Sanaderovu žalbu na prvostepenu presudu Županijskog suda u Zagrebu u postupku tzv. neprave obnove krivičnog postupka. Kazna je smanjena s 18 godina i osam mjeseci, na 18 godina zatvora. Objedinjena zatvorska kazna odnosi se na korupcijske afere Fimi-medija, Planinska i Ina-MOL.

„Ocjena je VKS da će se jedinstvenom kaznom zatvora od 18 godina izraziti jasna društvena osuda zbog počinjenih krivičnih djela i da će tako odmjerena kazna uticati na osuđenika da se ubuduće suzdrži od činjenja krivičnih djela“, navodi se u sudskoj objavi.

Bivši premijer do sada je proveo oko osam godina iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama. Prijevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sistemu može se tražiti već poslije polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dvije trećine kazne.

Sanader je, poslije nekoliko pritvaranja i puštanja na slobodu, u zatvoru neprestano od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora. U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i HDZ-ov poslanik Stjepan Fiolić priznao je da je bivšem premijeru donio deset miliona kuna i milion eura provizije pošto je od države kupio poslovnu zgradu ispod cijene.

U oktobru 2021. najviši sud je djelimično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi medija, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi morati da plati više stotina hiljada eura, dok je Sanaderu, uz povraćaj nezakonite koristi, kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Slučaj Fimi-medija postao je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je nekad najmoćniji hrvatski političar zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

U nizu dugogodišnjih postupaka i osuđujućih presuda, Sanaderu su izrečene i dvije oslobađajuće. Tako je u oktobru 2022. u ponovljenom suđenju nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za šta je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Još jednu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s preduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, najviši sud potvrdio je sredinom novembra 2021.

Sanader je s mjesta premijera iznenada, bez objašnjenja, otišao sredinom 2009. godine, a potom je protiv njega pokrenuto niz istraga zbog korupcije.

Izvor: Beta

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA