Sa sjevera Kosova se posljednjih mjeseci iselilo preko 2.000 srpskih porodica

Eparhija raško-prizrenska tvrdi da se u poslednjih nekoliko mjeseci sa sjevera Kosova iselilo preko 2.000 srpskih porodica usljed, kako tvrde, policijske represije.

z eparhije navode da se represija nastavlja većim intenzitetom uz demonstriranje sile na ulicama srpskih naselja, proizvoljnim hapšenjima bez sudskih naloga, javnim targetiranjem uglednijih ličnosti na nacionalnoj i političkoj osnovi, držanjem ljudi u zatočeništvu bez jasnih pravnih osnova.

„A sve uz agresivnu medijsku kampanju partijskih botova, posebno na društenim mrežama, na kojima se otvoreno poziva na mržnju i nasilje“, piše u saopštenju.

Iz Eparhije upozoravaju da se ovakvim ponašanjem kosovskih vlasti preostali Srbi dodatno zastrašuju i dalje protjeruju.

Kažu da se sa pravom može reći da se suočavaju sa ponavljanjem Martovskog pogroma iz 2004. godine, samo drugačijim metodama, ali sa očigledno istim ciljevima.

„Srpski narod nikada od kraja oružanog sukoba 1999. godine nije živio u težim okolnostima i većoj pravnoj i fizičkoj nesigurnosti i to je još jedan razlog da svi pokažemo jedinstvo i čvrstu riješenost da zajedno opstanemo na prostorima gdje vjekovima živimo. Time ćemo biti i dostojni naših predaka koji su vjekovima prolazili kroz slična iskušenja i zulume“, piše u saopštenju

Stoga su pozvali međunarodne predstavnike i misiju KFOR-a da spriječe novi pogrom koji se, kako ističu, vrši zloupotrebom institucija koje su predviđene da rade na dobrobit svih građana.

„Poslednjih godina višestruko je povećan broj iseljavanja mladih Albanaca koji ne vide perspektivu u društvu koje vodi u izolaciju, konflikt i etničku mržnju. Sistematske pljačke i selektivna pravda podstiču iseljavanje i preostalih zajednica sa Kosova i Metohije, što je dodatni pokazatelj političke i ekonomske nestabilnosti. Srpska pravoslavna crkva ostaje čvrsto riješena da radi na izgradnji mira i saradnji sa svim ljudima dobre volje, ali i da se i svakom bezakonju, neistinama i represiji suprostavi evanđelski, istinom i neustrašivim svjedočenjem o nepravdi koja se danas sprovodi nad Srbima na Kosovu“, zaključuje se u saopštenju. 

Izvor: RTCG

Foto: Facebook

NIKŠIĆ PROGNOZA