Rama: Kurti tvrdoglav i maksimalista

Albanski premijer Edi Rama izjavio je za italijnsku La Stampu da je kovoski premijer Aljbin Kurti trvdograv i maksimalista i da bi on na njegovom mjestu postupao drugačije.

Na pitanje da li rat u Ukrajini usporava ili ide u prilog članstvu Tirane u EU, Rama je rekao da se nada da će to ubrzati potpunu integraciju zemalja regiona u EU.

“To više nije samo finansijsko, već prije svega geopolitičko pitanje. Dugoročno gledano, dobro bi bilo da Zapadni Balkan uđe bez odugovlačenja, kako ne bi ostavio crne rupe i prostor za treće strane koje su već napravile probleme regionu”, rekao je Rama u intervjuu italijanskom listu.

Upitan da li je zabrinut da će se otvoriti novi front na Balkanu, s obzirom na tenzije na Kosovu, a da je Bosna “uvijek na ivici pucanja”,  odgovorio je da ima toliko toga za brigu, ali i da je do pre 10 godina bilo nezamislivo da balkanski lideri sjede za istim stolom.

Na konstataciju da ni danas odnosi nisu jednostavni, te da prilikom posjete Prištini nije sreo Aljbina Kurtija, dok Vučić nastavlja „koketiranje sa Rusijom“, a Dodik prijeti secesijom Republike Srpske, kaže da se „Srbija mora gledati drugačije“.

„Srbija se mora gledati drugačije, ima veoma ozbiljnu agresorsku prošlost, autor je etničkog čišćenja, koje mora da ostavi iza sebe. Izgradili su svoju spoljnu politiku kao u koridoru ogledala između Zapada, Rusije i Kine. Moraju da donesu odluku, ali mislim da će izabrati Zapad, demokratski svijet”, rekao je Rama.

„Situacija srpske manjine na sjeveru može biti mali Donbas. Putinov san. Ali Srbija ne može biti Rusija, čak i kada bi htjela“, kaže Rama.

Na pitanje šta kosovski premijer radi pogrešno, Rama je odgovorio da ga poštuje, ali da bi on drugačije postupao.

“Poštujem to, ali bih napravio potpuno drugačije izbore. Tvrdoglav je i maksimalist. Ima fantastičnu priliku, francusko-njemački mirovni plan. Sporazumi ne ostaju zauvek na stolu. Onda vas istorija tjera da čekate“, ukazao je Rama.

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA