Protesti „Srbija protiv nasilja“ u Kruševcu i Valjevu

Protest „Kruševac protiv nasilja“ sedmi put je održan u tom gradu. Okupljeni na Trgu glumaca naglasili su da podsjećaju vlast da su razlozi njihovog okupljanja ostali isti.

Poručili su da ostaju dosljedni i zahtijevaju odlazak pojedinaca sa vlasti u kojima vide glavne krivce za porast nasilja sa kojim se suočavaju u svim sferama života, posebno u institucijama i na radnim mjestima.

Protesti, ističu, treba da opominju na sve što je toksično u Srbiji, a mnogo toga je, kako kažu, toksično.

„Mnogi nam spočitavaju da smo mi obojena revolucija, a one se već desila kada je vlast iz devedesetih ponovo zavladala. Samo su promijenili boje, presvukli partijske uniforme, promijenili partijske značke i evo ih opet. Mi moramo da se borimo protiv ove vlasti. Ovim protestima tražimo put i ne odustajemo od normalne, pravedne i zdrave Srbije. Ne brojimo koji je protest, ali naši zahtjevi ostaju isti – Srbija protiv nasilja“, rekla je obaraćajući se prisutnima profesorka Duška Milosavljević.

Na ulicama Kruševca su, kako ističu okupljeni, u ulozi „čuvara vatre“ tokom ljetnjih mjeseci, kada su građani uglavnom na godišnjim odmorima, kako bi do jeseni održali ritam prvenstveno sa protestima u Beogradu i u gradovima u unutrašnjosti.

Građani Valjeva deseti put okupili su se na protestu „Valjevo protiv nasilja“.

Dramski umjetnik Milan Caci Mihajlović, u obraćanju okupljenim građanima na Gradskom trgu rekao je da je došao da pozdravi, kako je istakao, časne i uporne borce protiv nasilja.

Moramo da budemo glasniji, moramo da budemo vidljiviji, da budemo dostojni potomci slavnih predaka, svi mi koji smo protiv nasilja i protiv nasilnika. Mi, u preko 30 gradova Srbije, ne smijemo da odustanemo zbog svog obraza, dodao je Mihajlović.

Kako je istakao, moramo da pokažemo svijetu da „Srbija nije zemlja poltrona, ulizica, lopova, podanika, udvorica, da je u Srbiji mnogo više časnih i čestitih, pravdoljubivih, koji su spremni da se žrtvuju za istinu, pravdu i slobodu.“

Doktorka Aleksandra Bulatović, kriminolog iz Gornjeg Milanovca rekla je okupljenima da tranziciona pravda nije usmjerena protiv režima, već je usmjerena protiv svih koji su sistemski korumpirali naše društvo, bez kojih ni politička korupcija ne bi funkcionisala u javnoj upravi, lokalnoj samoupravi, pravosuđu i u represiji.

Deseti protest Valjevo protiv nasilja završen je protestnom šetnjom gradskim ulicama.

Protesti u Kruševcu i Valjevu završili su se šetnjom glavnom gradskom ulicom.

Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

NIKŠIĆ PROGNOZA