Protest „Srbija protiv nasilja“: Ponovo šetnje u više gradova

U sklopu protesta “Srbija protiv nasilja“, građani u Novom Sadu, Šapcu, Požarevcu, Jagodini, Nišu, Vranju izašli na ulice, tražeći, kako su naveli, bolji život. U Požarevcu nakratko zaustavljen saobraćaj, a blokada najavljena i u Nišu.

Protest „Novi Sad protiv nasilja“ počeo je u 19 sati. Građani su se okupili u prostoru Katoličke porte, a zatim krenuli u šetnju preko Trga Slobode i Pozorišnog trga, kroz ulicu Papa Pavla, do Policijske uprave Novi Sad.

Tamo će se, kako su najavili organizatori obratiti nekolicina govornika, a izveden je i performans posvećen ženama ubijenim u porodičnom nasilju.

Protest protiv nasilja okupio je četvrti put u centru grada Šapčane. Ponovljeni su zahtjevi a okupljenima se obratio profesor Velimir Kuzmanović sa porukom da Šabac neće odustati od borbe i zahtjeva da Srbija ponovo bude zemlja mira, pravde, ljubavi, empatije a ne zemlja mržnje, straha i nasilja.

U Jagodini je poslije 19 sati počeo treći građanski protest protiv nasilja. Kod fontane u centru grada prisutnima su se obratili Melanija Lojpur, članica političke platforme Solidarnost i Lazar Maksimović, master vaspitač.

Poslije obraćanja govornika okupljeni su krenuli u protestnu šetnju.

Jagodincima je upućen poziv da izađu i na sljedeći protest, koji je zakazan za 21. jul u 19 sati.

Na trećem protestu protiv nasilja u Požarevcu građani su se okupili u gradskom parku ispred zgrade lokalne samouprave odakle su protestnom šetnjom na kratko usporili i zaustavili saobraćaj u gradu.

Kako je navedeno u pozivu Demokratske stranke, zahtjevi ove nedjelje su „normalan život u Požarevcu, za mogućnost profesionalnog i ličnog uspjeha i napretka bez stranačke knjižice, bez Pro Tenta, bez ucijena i prijetnji, bez kapilarnih glasova, za život dostojan čovijeka, za život bez nasilja“.

Na današnjem protestu govorio je Ivan Milosavljević Buki, aktivista Mlavske vojske iz Petrovca na Mlavi.

Protest organizuju opozicioni odbori Iskorak, Dosta je bilo, Demokratska stranka, Socijal-demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, RIIS Istok i Srpski pokret Dveri.

Nišlije su se i ovoga puta na protestu protiv nasilja okupile ispred gradske kuće, odakle će, kako je najavljeno, krenuti u protestnu šetnju.

Nešto kraćom rutom će prošetati ovoga puta i blokirati jednu od glavnih saobraćajnica Bulevar Zorana Đinđića. Najavljeno je i da će prošetati bulevarom Nemanjića.

Na početku protesta ponovljeni su zahtjevi.

U Nišu se protest protiv nasilja održava peti put, a od prošle nedjelje umjesto subotom održava se petkom.

Građani su izašli na ulice i u Vranju, na četvrtom protestu „Vranje protiv nasilja“. Okupljanje je počelo u centru grada, odakle je krenula šetnja do gradske uprave.

Protest je posvećen borbi protiv straha, od otkaza, promjena, straha od prava na svoje mišljenje.

Skup „Čačak protiv nasilja“ počeo je u 19 sati kod spomenika vojvodi Stepi, odakle se, kao i prethodnih puta, kreće u šetnju.

Okupljenima će se obratiti predstavnik Pokreta ujedinjenih fantoma “PUF“.

Protest su podržale gradske organizacije opozicionih stranaka.

Izvor: RTS

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA