Protest ispred RIK-a u Beogradu: „Srbija protiv nasilja“ traži poništavanje izbora na svim nivoima

Građani i aktivisti su se treće veče zaredom okupili u Beogradu ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) zahtijevajući poništavanje izbora na svim nivoima, uključujući Beograd.

Demonstranti su se okupili na poziv najveće opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“, koja je 18. decembra podnijela zahtjev RIK-u za poništavanje izbora u glavnom gradu tvrdeći da je pobjeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe.

Ulica Kralja Milana, u kojoj se nalazi RIK, blokirana je za saobraćaj.

Okupljeni demonstranti uzvikuju „Lopovi“ i „Izbori“ i nose transparente na kojima, između ostalog, piše „Izdaja naroda i Srbije“ i „Pokrali su izbore i ponizili Srbiju“.

Miroslav Aleksić, jedan od lidera opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ izjavio je, obraćajući se okupljenima ispred RIK-a, da će pravnici te koalicije koji se nalaze u izbornim komisijama na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou zatražiti poništavanje izbora na svim nivoima.

„Nastavljamo našu borbu“, rekao je Aleksić.

Aleksić je ukazao da u 20 sati ističe rok za prigovore koji se podnose RIK-u i drugim izbornim komisijama.

Aleksić, zajedno sa Marinikom Tepić iz Stranke slobode pravde od 18. decembra štrajkuje glađu u prostorijama RIK-a. Kako su Aleksić i Tepić naveli, sa štrajkom glađu će nastaviti do ispunjenja zahtjeva.

„Nalazimo se u situaciji da moramo da branimo izbornu volju građana, glasove i demokratiju u Srbiji“, izjavio je u obraćanju učesnicima protesta Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

Studenti okupljeni na protestu ispred RIK-a najavili su od ponedjeljka, 25. decembra blokade saobraćajnica ukoliko se ne ispune zahtjevi upućeni Ministarstvu za lokalnu samoupravu.

Studenti koji protestuju traže provjeru biračkog spiska.

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević ponovio je na sjednici održanoj 20. decembra da ta institucija nije nadležna za poništavanje i ponavljanje izbora u Beogradu.

„Činjenica je da RIK ne može ni na koji način da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, a još manje da utiče, i to podvlačim, na raspisivanje novih izbora“, rekao je Dimitrijević.

Za ponavljanje cijelih izbora, kako je naveo, nije nadležna ni Gradska izborna komisija (GIK).

Komentarišući ovu izjavu predsjednika RIK-a, Marinika Tepić je u izjavi za TV N1 rekla da je RIK „nadležan da poništi izvještaj lokalnih izbornih komisija o zbirnim rezultatima ukoliko nisu u saglasnosti sa zakonom“.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obilježile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Dio evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobjedu na svim nivoima.

Foto: Screenshot/X

NIKŠIĆ PROGNOZA