Pretresane lokacije u vlasništvu Milana Radoičića

U akciji Kosovske policije koja je jutros izvršena u opštinama na sjeveru Kosova zaplijenjeni su automobili, motocikli i čamci, prenose prištinski mediji, pozivajući se na izvore u policiji. Policija je danas pretresala lokacije u vlasništvu Milana Radoičića – vile, stanovi i lokali, prenosi KoSSev.

Specijalni tužilac Naim Abazi je za jedan prištinski portal potvrdio potom i da se akcija Kosovske policije danas odvijala uglavnom na imovini koja je već identifikovana kao vlasništvo Radoičića.

Abazi je u izjavi za ovaj medij kazao da je akcija sprovedena na zahtjev Specijalnog tužilaštva i po nalogu nadležnog suda.

„Ova akcija je sprovedena po nalogu Suda, na zahtjev ovog Tužilaštva na pet različitih lokacija u opštinama sjevernog dijela Kosova. Uglavnom na imovini koja su već identifikovana kao vlasništvo osumnjičenog Milana Radoičića, a o rezultatima ili stvarima koje smo pronašli na ovim lokacijama, materijalnim dokazima i predmetima za koje smatramo da su oduzeti, obavijestićemo vas na vrijeme kroz saopštenje portparola ovog Tužilaštva”, rekao je Abazi.

Dodao je da sada dokumentuju imovinu za koju se sumnja da je na Radoičićevo ime ili na ime trećih lica na koja je, kako se sumnja, tu imovinu prenio.

„O svemu što se tiče funkcionisanja i sprovođenja ove uredbe Kosovska policija detaljno vodi računa. Još uvijek istražujemo nekretnine za koje se sumnja da su bile na njegovo ime ili na ime trećih lica na koje je prenio tu imovinu“, rekao je Abazi.

Podsjetimo, pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije izvršili su jutros i pretres zgrade u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u kojoj je živio potpredsjednik Srpske liste Radoičić.

Akcija Kosovske policije uslijedila je nakon oružanog sukoba koji se u nedjelju desio u selu Banjska na sjeveru Kosova. Tom prilikom ubijeni su jedan kosovski policajac i trojica Srba, a vlasti u Prištini tvrde da iza naoružane grupe Srba stoji Beograd i da je u njoj bio i sam Radoičić, a kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja objavio u utorak na snimak koji navodno to dokazuje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu uveče da je Milan Radoičić na teritoriji centralne Srbije, i da će odgovoriti pozivu nadležnih organa.

Pretresi su obavljani u sjevernom dijelu Mitrovice, Zvečanu i Zubinom Potoku.  Kako KoSSev saznaje, pretres se vršio u zgradi kod restorana Grej, kao i u jednom od djelova, odnosno servisa KBC unutar bolničkog kruga.

Pomenuta zgrada povezuje se sa potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, kojeg su kosovske vlasti sada označile kao vođu grupe koja je u nedjelju u Banjskoj napala policiju i jednog usmrtila.

U ovoj je zgradi već vršen pretres 2018. odakle je, kako se vjeruje, Radoičić uspio da kosovskim organima pobjegne.

Osim Kosovske policije, na ulicama je primijećen veći broj vozila EULEX-a.

U zgradi u kojoj je vršen pretres nalaze se i pripadnici ove misije, tako da se pretpostavlja da su i oni dio operacije, naveo je KoSSev.

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA