Preminuo hrvatski političar Ivan Šuker

Preminuo je Ivan Šuker, hrvatski političar i bivši ministar finansija i potpredsjednik Vlade Hrvatske, javlja Večernji list.

Ivan Šuker rođen je u Bosni i Hercegovini, u Livnu 1957. godine. Njegov otac Cvjetko radio je u Njemačkoj. Kad mu je bilo osam godina, porodica se iz mjesta Gornji Rujani kod Livna, gdje su živjeli, preselila u Veliku Goricu. Završio je Srednju mašinsku školu u Zagrebu. Maturirao je s trojkom. Kraće vrijeme je studirao na Mašinskom a potom se 1976. prebacio na Ekonomski fakultet. Prvi stepen tog fakulteta, višu stručnu spremu, završio je 1983. godine.

Godine 1984. zapošljava se kao glavni knjigovođa u Odsjeku za budžet opštine Velika Gorica. 1985. je upisao treću godinu studija na Ekonomskom fakultetu, ali je ubrzo prekinuo. Sljedeće, 1986. prelazi u Gradsku konferenciju Saveza socijalističke omladine Hrvatske gdje je bio šef računovodstva. Nadređeni mu je bio tadašnji predsjednik SSOH-a, Darinko Kosor. Na toj dužnosti je bio do 1990. U službenim biografijama prećutkivao je taj podatak stavljajući samo da je od 1986. do 1990. bio “finansijski direktor”.

Na izborima 2000. postaje saborski zastupnik HDZ-a. Te godine je postao i čelnik Gradskog odbora HDZ- a te gradonačelnik Velike Gorice. Izabran je i u Predsjedništvo HDZ-a. Na unutarstranačkim izborima na VII Opštemem saboru HDZ-a 2002. podržavao je Ivića Pašalića, a ne Iva Sanadera. Pa ipak, na tom Saboru izabran je za potpredsjednika te stranke. Nakon izbora 2003. postaje ministar finansija u vladi Iva Sanadera. Na toj dužnosti je ostao sve do 2008. Smijenila ga je Jadranka Kosor pri rekonstrukciji vlade u kojoj su otišla još tri ministra.

Na unutarstranačkim izborima u maju 2012. dugo je oklijevao kome će se pridružiti. Na kraju je podržao Tomislava Karamarka.

Hobi mu je bila košarka. Od 2002. do 2004. Šuker je obavljao dužnost predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza. Živio je u roditeljskoj kući u Velikoj Gorici sa suprugom Andreom s kojom ima sina Marka i kćer Katarinu.

Foto: Screenshot YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA