Potvrđena optužnica protiv roditelja dječaka osumnjičenog za ubistvo deset osoba u Ribnikaru

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv roditelja maloljetnog K.K. koji je ubio deset osoba u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu i još dvoje okrivljenih u tom slučaju. Odbrana ima pravo žalbe.

„Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu je 14. novembra 2023. donijelo rješenje kojim je potvrđena optužnica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koja je podignuta protiv okrivljenog V.K. i drugih, zbog krivičnog djela Teško djelo protiv opšte sigurnosti“, navedeno je u saopštenju.

Naime, kako se dodaje, ovom optužnicom okrivljenom V.K. na teret je stavljeno izvršenje krivičnog djela Teško djelo protiv opšte sigurnosti iz člana 288 stav 2 u vezi člana 278 stav 1 Krivičnog zakonika, okrivljenoj M.K. na teret je stavljeno izvršenje krivičnog djela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 stav 1 Krivičnog zakonika, dok je okrivljenima R.I. i N.M. na teret stavljeno izvršenje po jednog krivičnog djela Davanje lažnog iskaza iz člana 335 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika.

Protiv navedenog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rješenja.

Podsjetimo, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović saopštio je na konferenciji za medije u Palati pravde u oktobru, da je nakon više od pet mjeseci istrage, podnijeta optužnica na 267 strana.

Stefanović je naveo kako se opravdano sumnja da je Vladimir K, u periodu od godinu dana prije ubistva, obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje oružjem, gađa mete, puni okvir, kako da stoji, i kako da diše prilikom upotrebe vatrenog oružja.

Otac K.K. se tereti i da nije obezbijedio zakonom propisane uslove za držanje oružja i municije. Vladimir K. je, umjesto u metalnom sefu sa ključem, oružje i municiju držao u dva plastična kofera koji služe za prenošenje, a ne za čuvanje oružja, istakao je tada Stefanović.

„Oružje i okvire držao je u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a u drugom, bez katanca, bila je smještena pripadajuća municija“, objasnio je Stefanović.

Okrivljeni je na taj način, kako je dodao, djetetu omogućio da dođe u posjed dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao u streljačkom klubu.

K.K. je u posjed oružja došao 1. maja, napunio je šest pripadujućih okvira sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i ponio sa sobom u Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ koju je pohađao, naveo je Stefanović.

Više javno tužilaštvo istovremeno je neposredno optužilo majku dječaka Miljanu K. za neovlašćeno držanje oružja i municije, jer je na jednoj čauri koja je pronađena u kabinetu istorije, kako je naveo Stefanović, pronađen njen nesporni DNK.

Tužilastvo traži kaznu od 12 godina zatvora za oca, za majku dvijje godine i šest mjeseci.

Zbog krivčnog djela davanje lažnog iskaza optuženi su neposredno predsjednik streljačkog kluba „Partizan practical shooting“ Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Ratko I. je tvrdio da nije vidio dječaka kako puca, da ga je samo jednom vidio kako dotrčava i da je naložio instruktoru da se udalji napolje, niti da je ikad upoznao dijete i sa njim bio na vatrenoj liniji, što je u suprotnosti sa onim što su nadležni utvrdili.

Instruktor Nemanja M. isto je, tokom istrage, kako kaže tužilac, lažno tvrdio da mu nije poznato da li je Kecmanović na svoju odgovornost dao sinu da puca, navodeći da bi mu to onemogućio, kao i da Vladimir K. dolazio s nekim u streljanu da puca – čiji je iskaz suprotan prikupljenimm dokazima.

Za njih su predložene kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

Radi zaštite prava svih maloljetnih oštećenih, tužilaštvo je predložilo sudu da se isključi javnost nakon glavnog pretresa. Advokatski tim koji brani roditelje maloljetnog K.K. zatražilo je da suđenje u ovom slučaju bude javno.

Foto: N1

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA