Posebne mjere za bivšeg albanskog ministra

Bivši albanski ministar zdravlja koji je pod istragom zbog navodne korupcije mora da se javlja policiji i ne smije da napusti zemlju, saopštili su tužioci.

Tužioci specijalnog suda protiv korupcije i organizovanog kriminala rekli su da Iljir Bećaj treba da se javlja tužiocima svakog petka i da ne smije da koristi pasoš ili ličnu kartu da napusti zemlju.

Specijalni sud za korupciju i organizovani kriminal formiran je 2019. godine da se bavi korupcijom i drugim zločinima koji uključuju visoke zvaničnika.

Bećaj (55) je dao ostavku na mjesto šefa vladine agencije za koordinaciju međunarodne pomoći. On je bio ministar zdravlja od 2013-2017 godine u okviru vladajuće Socijalističke stranke premijera Edija Rame.

Optužuje se za korupciju i zloupotrebu vlasti u tenderu za vladin projekat o sterilizaciji hirurške opreme. Negirao je optužbe ali je rekao da će poštovati naredbu tužilaca. Takođe je podnio ostavku na mjesto u vladi.

Borba protiv korupcije je ahilova peta postkomunističke Albanije i snažno utiče na demokratski, ekonomski i socijalni razvoj zemlje.

Nove pravosudne institucije pokrenule su nekoliko istraga koje uključuju bivše visoke vladine zvaničnike navodno umiješane u korupciju. Jedan bivši ministar odslužio je zatvorsku kaznu.

Bivši premijer i predsjednik Salji Beriša sada poslanik takođe je optužen za korupciju, ali se on suprostaviio naredbama tužilaca da se prijavljuje i da ne napušta zemlju, navodeći da prvo treba da pitaju parlament.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA