Porše planira da gradi fabriku u Hrvatskoj

Porše je u finalizaciji planova da u Hrvatskoj izgradi fabriku pogona za električna bicikla, saznaje Jutarnji list.

To će biti prva fabrika njemačkog automoto diva u Hrvatskoj i njegova prva greenfield investicija u lokalnu industrijsku proizvodnju, prenosi Hina.

To je drugo značajno ulaganje u lokalnu proizvodnju u području mobilnosti, auto-moto industriji, otkako je Rimac grupa najavila i krenula u izgradnju sopstvene fabrike u Svetoj Nedelji kraj Zagreba.

Detalji o Poršeovoj fabrici pogona za električna bicikla zasad nijesu poznati. Poznato je da zbog fokusa na pogone i brendove koje ima otprije, poput Poršea i FAZUA-e, njemački div usisaće tehnologiju i znanje stvoreno u Greyp Bikesu i ugasiti taj brend.

Sve se to događa dvije godine otkako je Porše grupa preko Porše eBike Performancea preuzela startup Greyp Bikes od Mate Rimca. Bila je to jedna od najvećih akvizicija u Hrvatskoj dosad.

Procjena je da je Porše eBike Performance za Greyp Bikes platio 100 miliona kuna ili 13,3 miliona EUR. Inicijalno je Porše najavio da će zadržati brend, što je i učinio sve do ove godine.

U februaru je njemačka matica prvo objavila da iz sudskog registra miče Greypov brend i zamjenjuje ga za svoj Porsche eBike Performance. Sad se saznaje da gasi i Greypovu vertikalu unutar Porsche eBike Performancea.

Dosad je ta firma imala dvije vertikale. Jedna je imala sjedište u Njemačkoj i bavila se razvojem pogonskih sistema za električna vozila, a druga je razvijala i proizvodila bicikle Greyp. Međutim, bivši Greyp, a sada Porsche eBike Performance, mučio se s profitabilnosti, piše Jutarnji.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA