Pismo albansko-američke zajednice Bajdenu: Kosovo u opasnosti zbog Srbije

Albansko-američke organizacije sa različitih područja Sjedinjenih Država uputile su pismo predsjedniku SAD Džo Bajdenu u kojem su izrazile zabrinutost zbog postupaka Srbije prema Kosovu i zahtijevale da SAD i EU da preduzmu mjere protiv srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, prenosi Reporteri.

– Duboko smo zabrinuti zbog tekuće prijetnje koju Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučič predstavljaju prema Kosovu i njegovom narodu- navodi se u pismu koje je potpisalo oko 90 albansko-američkih udruženja i grupa.

Potpisnici pisma zatražili su od predsjednika Bajdena sastanak kako bi razgovarali o situaciji.

Pismo upućeno predsjedniku Bajdenu uglavnom je reakcija na sukob 24. septembra u Banjskoj u kojem je život izgubio policajac ali i, kako piše Reporteri, velikim gomilanjem pripadnika vojske iz Srbije na granici sa Kosovom.

Priština je optužila Beograd da podržava i oprema grupu koja je izvršila napad.

– Srbija je iznova pokazala da predstavlja opasnost za Kosovo, njene susjede i širu međunarodnu zajednicu. Sjedinjene Države i Evropska unija ne mogu više da tretiraju Srbiju kao pouzdanog partnera dok ona snabdijeva i pruža utočište teško naoružanim teroristima- navodi se u pismu.

foto:shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA