Održan pomen radnicima RTS-a ubijenim u NATO bombardovanju 1999. godine

U Tašmajdanskom parku rano jutros održan je pomen za 16 radnika RTS-a koji su poginuli u NATO bombardovanju zgrade RTS-a 1999. godine.

Ispred spomenika „ZAŠTO“ u 2.06 i ove godine okupili su se članovi porodica poginulih radnika, njihove kolege i prijatelji, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnik Ministarstva informisanja i telekomunikacija Dejan Stojanović, predstavnik Ministarstva kulture Mladen Vesković, gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović Vacić, prenosi RTS.

Među prisutnima bili su i generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, predsjednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček, kao i predstavnici UNS-a i NUNS-a i sindikata.

Minutom ćutanja odata je pošta ubijenima, a u ime porodica žrtava okupljenima se obratio Miroslav Medić, brat stradalog Siniše Medića.

On je rekao da je NATO odlučio da prvi put u istoriji ratovanja bombarduje jednu medijsku kuću, smještenu u gusto naseljenom dijelu grada.

Medić je dodao da je NATO želio da pokaže „svu svoju moć, bahatost i nekažnjivost“ hladnokrvno ubijajući civile i uništavajući privredne i civilne objekte širom tadašnje države u 78 dana rata koji su vodili bez odobrenja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

„Bez ikakvog jasnog upozorenja zaposlenima, gađali su zgradu Radio-televizije Srbije, ne vodeći ni jednog trenutka računa o mogućem broju civilnih žrtava“, rekao je Medić.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vijesti u dva sata i šest minuta poslije ponoći 23. aprila 1999. godine.

Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj.

Tada je na svojim radnim mjestima poginulo 16 radnika RTS-a.

Živote su izgubili: Jelica Munitlak – šminker, Ksenija Banković – video-mikser, Darko Stoimenovski – tehničar u razmjeni, Nebojša Stojanović – tehničar mastera, Dragorad Dragojević – radnik obezbjeđenja, Dragan Tasić – električar, Aleksandar Deletić – dizajner programa, Slaviša Stevanović – tehničar u razmjeni, Siniša Medić – dizajner programa, Ivan Stukalo – tehničar u razmjeni, Dejan Marković – radnik obezbjeđenja, Milan Joksimović – radnik obezbjeđenja, Branislav Jovanović – tehničar mastera, Slobodan Jontić – monter, Milovan Janković – precizni mehaničar i Tomislav Mitrović – režiser programa.

Foto: youtube/printscreen/RTS

NIKŠIĆ PROGNOZA