„Odbijamo svako poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici“

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je da EU kao takva nije članica Ujedinjenih nacija, zbog čega ne može komentarisati pojedinačno glasanje zemalja članica UN-a o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

„Dakle, nije na nama da komentarišemo rezolucije koje su tamo izglasale države članice UN. Kad je riječ o rezoluciji o Srebrenici, to je bila rezolucija, koliko sam shvatio, o određivanju 11. jula kao Dana međunarodnog sjećanja na genocid u Srebrenici“, rekao je Stano.

Naglasio je da je stav EU o genocidu u Srebrenici „vrlo jasan i ponovljen mnogo puta“, kao i da je sadržan u relevantnim zaključcima Evropskog savjeta.

„EU je vrlo jasna u vezi s tim da svake godine odbijamo bilo kakvo poricanje ili relativizaciju onoga što se dogodilo u Srebrenici. Odbacujemo i osuđujemo svaku vrstu dovođenja u sumnju činjenice da se genocid dogodio u Srebrenici“, kazao je Stano.

Prema njegovim riječima, to je činjenica koju su utvrdili međunarodni sudovi i EU „ne prihvata sve aktivnosti koje imaju za cilj omalovažavanje, relativiziranje ili negiranje“ tog genocida.

Mađarska je bila jedina članica EU koja je u četvrtak u Generalnoj skupštini UN-a glasala protiv rezolucije o Srebrenici, dok su se Slovačka i Grčka suzdržale od glasanja.

Govoreći o najavi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će pokrenuti „razdruživanje“ od BiH, Stano je naveo da su u zaključcima Evropskog savjeta države članice ponovile nedvosmislenu opredjeljenost za evropsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

„Ono što su države članice EU rekle je i da je EU zabrinuta zbog zakonodavstva i inicijativa u Republici Srpskoj, koje su u suprotnosti sa evropskim putem BiH, uključujući secesionističku retoriku i postupke koji dovode u pitanje ustavni poredak zemlje“, naglasio je portparol EU.

Ocijenio je da će „secesionističke ideje ili akcije dodatno izolovati njihove aktere i da će donijeti još više teškoća ljudima koji su taoci autora ovih ideja i akcija“.

foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA