Ocu određeno zadržavanje, dječak nije krivično odgovoran

Učenik VII razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“, K.K. (13) , koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika obezbjeđenja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično pravnoj zaštiti maloljetnih lica, K.K, je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Podsjetimo, načelnik beogradske policije Veselin Milić ranije danas objavio je da je K.K. rođen krajem jula.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dječaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Teška djela protiv opšte sigurnosti.

Prethodno su na licu mjesta uviđaj obavili dežurni zamjenici javnog tužioca Odeljenja za opšti kriminal i Odeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi ljekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Takođe je, kako navode iz Višeg javnog tužilaštva, naloženo da se od K.K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih psihoaktivnih supstanci.

Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnusnog zločina.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović u svoje ime i u ime cijelog kolektiva VJT izražava ovom prilikom najiskrenije saučešće porodicama nastadale djece i radnika škole, navedeno je u saopštenju.

Podsjećamo, u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, učenik je pucao na đake i obezbjeđenje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u saopštenju je potvrdilo da je poginulo osam učenika i čuvar, kao i da je ranjeno šestoro djece i jedan nastavnik.

Vlada Srbije donijela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji. Otac osumnjičenog dječaka je uhapšen.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić kazao je da maloljetnik planirao napad i napravio spisak žrtava.

Izvor: RTCG

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA