Novi protest u Beogradu zbog navoda o izbornoj krađi

Na poziv najveće opozicione koalicije, demonstranti su se večeras ponovo okupili ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) u centru Beograda, tražeći poništavanje izbora u glavnom gradu.

Takav zahtjev je RIK-u dan ranije predala koalicija „Srbija protiv nasilja“ tvrdeći da je pobjeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe.

Okupljeni ispred sjedišta RIK-a uzvikuju „Izdaja“ i nose transparetne sa porukama poput „Ne dam glas“.

„Nevjerovatna izborna zloupotreba i krađa i zato ne prihvatamo ove rezultate i tražimo poništavanje izbora“, rekla je jedna od liderki opozicione koalicije Marinika Tepić.

Ona je sa još jednim liderom koalicije Miroslavom Aleksićem juče započela štrajk glađu, navodeći da će trajati do ispunjenja zahtjeva o raspisivanju novih izbora u Beogradu.

Juče, na poziv opozicionih lidera dio građana se okupio na protestu ispred sjedišta RIK-a.

Demonstranti su, uz zvižduke, uzvikivali „Ne damo pobjedu“ i „Izdaja“, a zgradu su gađali jajima, paradajzom i toalet papirima.

SNS je odbacila optužbe o prekrajanju izborne volje i neregularnostima.

Predsjednik SNS-a Miloš Vučević izjavio je danas da očekuje da njihov kandidat Aleksandar Šapić ponovo bude gradonačelnik Beograda jer je „lista okupljena oko SNS pobijedila u Beogradu“.

On je za televiziju Prva rekao da eventualno ponavljanje izbora zavisi samo od toga da li će u Beogradu biti formirana većina pošto nijedna stranka ne može samostalno da formira vlast.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, lista oko SNS-a je na beogradskim izborima osvojila 49 od 110 mandata, a lista „Srbija protiv nasilja“ 42.

Cenzus su prešli desna koalicija NADA sa sedam mandata, lista Socijalističke partije Srbije sa šest i po prvi put desničarska, proruska lista Branimira Nestorovića, poznatog po teorijama zavjere sa šest mandata.

Na izborne nepravilnosti ukazale su i domaće i međunarodne posmatračke misije koje su pratile održavanje izbora u Srbiji.

Dio evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština.

SNS je proglasila pobjedu na svim nivoima.

Foto: Danas/ Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA