Nova optužnica protiv „kavačkog klana“ u Sloveniji

Tužilaštvo Slovenije podiglo je optužnicu protiv 28 osoba u toj državi, tereteći ih da su radili za crnogorski „kavački klan“ na planu međunarodne trgovine drogom. Prema pisanju lista „Večer“, tužilaštvo je sačinilo optužnicu na oko 630 strana.

Policija je u januaru ove godine na području Ljubljane i Gorenjske uhapsila više osoba osumnjičenih za trgovinu drogom. Nakon opsežne sudske istrage, tužilac Aljaž Britvič iz specijalizovanog tužilaštva podigao je obimnu optužnicu protiv 28 osoba. Optužnica je sada u fazi prigovora odbrane, tako da još nije pravosnažna, piše list. 

Tužilac Britvič tereti optužene da su heroin, kokain, kanabis i sintetičke droge švercovali uglavnom u Sloveniji, Austriji i Italiji. On sve optužuje da su umiješani u zločinačku organizaciju koja je djelovala i u BiH i Srbiji, ili da su tamo bili njeni šefovi.

„Tužilac u optužnici navodi da je kriminalna grupa, koja još nije u potpunosti otkrivena, djelovala pod okriljem ozloglašenog „kavačkog klana“, poznatog po ekstremnom nasilju i brutalnim obračunima sa protivnicima. Poznato je da je ovaj klan u Sloveniji u prošlosti već imao svoju ćeliju, na čijem je čelu navodno bio Klemen Kadivec, ali je u maju 2021. njihovo djelovanje prestalo zbog hapšenja aktera. Još traje suđenje 14 optuženih iz ove ćelije u Ljubljani“, naglašava se u članku.

Slovenački list navodi da je u međuvremenu formirana druga, nova ćelija „kavačkog klana“.

„Nemali broj članova dvije ćelije ovog klana još je u bjekstvu“, navedeno je.

U optužnici tužilaštvo navodi da su Danijel Lužija, Srefan Radanović, Gorazd Mlakar i Ljubiša Jovanović, zajedno sa Adnanom Zilieom, Milošem Josimovićem, Dejanom Toričem i drugim za sada nepoznatim licima na teritoriji Slovenije i Austrije krijumčarili kokain, heroin i kanabis. Ostali okrivljeni Samir Halilbašić, Aleš Zupančič, Samo Rutar, Tadej Krašovec, Bogdan Novak, Mirel Ajdarpašić, Mladen Vučković, Samir Nuhanović, Armin Mujagić, Damir Dedić, Stanislav Pirnar, Primož Požun i Elvis Muratović U Sloveniji, Austriji i Italiji učestvovali su u kupovini ili prodaji droge. 

foto:ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA