Nerminu Nikšiću produžen mandat predsjednika SDP-a do 2024.

Na Kongresu SDP-a koji je danas održan u Sarajevu usvojen je prijedlog članova iz Tuzle da se aktuelnom predsjedniku Nerminu Nikšiću mandat produži do kraja 2024. godine.

Za prolongiranje izbora novog rukovodstva glasala je ubjedljiva većina, više od 90 odsto prisutnih delegata.

Aktuelnom predsjedniku Nerminu Nikšiću je istekao mandat i na Kongresu je trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo, međutim u SDP-u za to nema volje i sudeći prema odluci koju su donijeli neće ni biti volje dok ne prođu lokalni izbori. Tako se promjena rukovodstva SDP-a može očekivati tek sredinom 2024.

Odluka o prolongiranju njegovog mandata je pripremana već neko vrijeme uprkos tome što je Nikšić javno rekao da “neće prihvatiti svoj ostanak na čelu SDP-a”.

“Više sam puta rekao da ne pristajem na izmjene Statuta kojim bi se povećao broj mandata predsjednika. Nisam dio nikakvih aktivnosti koje idu u tom pravcu, niti ću biti. Ima li neko ko to priželjkuje, ne znam”, rekao je ranije.

Međutim, Kantonalni odbor SDP-a Tuzla je ipak predložio takvo rješenje. Odluka bi vrlo lako mogla biti suprotna Statutu SDP-a koji propisuje obavezan izbor nakon isteka mandata starom rukovodstvu.

Takođe nisu svi članovi bili za prolongiranje izbora novog rukovodstva smatrajući da premijer FBiH ne bi trebao obavljati ključne partijske funkcije jer neće imati vremena za obje stvari. Svoje protivljenje je javno izrazio i Igor Stojanović, SDP-ov potpredsjednik FBiH.

Izvor: Klix.ba

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA