„Naredne nedjelje nastavak razgovora Beograda i Prištine“

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je saopštio danas da je bio domaćin niza bilateralnih sastanaka sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije radi nalaženja privremenog rješenja za one koji su najviše pogođeni odlukom Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.

Strane su se složile da nastavimo napore sljedeće nedelje, napisao je Lajčak na društvenoj mreži Iks (X).

U Briselu su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a glavna tema ponovo je bila odluka Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na Kosovu.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković izjavio je ranije danas da u Briselu nije bilo trilateralnog sastanka Srbije, Kosova i EU, jer prema njegovim riječima, kosovska strana nije željela da razgovara o srpskom prijedlogu za rješenje pitanja upotrebe dinara na Kosovu.

Beograd će prihvatiti narednu rundu pregovora koja će se održati naredne nedelje, dodao je on.

Lajčak, kako su ranije prenijeli mediji u Srbiji, sastao se odvojeno sa delegacijama dvije strane. Kosovsku delegaciju je predstavljao glavni pregovarač Besnik Bisljimi (Bislimi).

Prije toga, posljednji sastanak pregovarača Beograda i Prištine, posvećen uredbi centralne banke u Prištini, bio je početkom aprila u Briselu.

Foto: Screenshot/gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA