Najveća ptica Balkana ponovo na Staroj planini, decenijama je nije bilo

Na području Stare planine primijećen je crni lešinar, nekada najveća ptica Balkana, za koju se šest decenija smatralo da je iščezla u Srbiji.

Stručnjaci tvrde da se na Staroj planini uvećao broj beloglavih supova, koji su se do sada gnijezdili isključivo na jugozapadu te zemlje.

– Utisak je nevjerovatan. Ptica sa rasponom krila od skoro tri metra. Stvarno je nevjerovatan osjećaj kada vidite da krstari nebom jedan takav div – naglašava biolog Danilo Penić.

Crni lešinar je bio u društvu velikog broja bjeloglavih supova, koji su se do sada gnijezdili isključivo u jugozapadnoj Srbiji.

– Jedino objašnjenje je njihova migracija između hranilišta u Bugarskoj i hranilišta u Srbiji. Jednostavno sve im je poželjnije i ljepše stanište na Staroj planini – navodi Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Drugi razlog je odličan višedecenijski rad ornitologa iz Bugarske i Španije. Oni su sa druge strane Stare planine uspjeli da uvećaju populaciju supova i bijele kanje.

– Nemamo gnijezdeće parove u tom kraju i to je gubitak za cijelu našu zemlju, jer su lešinari kod nas nastanjeni u zapadnom dijelu Srbije, a na istoku ih nema već šezdesetak godina zbog nekih trovanja koja su se tamo dešavala – napominje Marković.

– Ono što mi treba da uradimo jeste da formiramo hranilišta. Imamo godišnje preko 250 tona biološkog otpada, tako da su to neka minimalna ulaganja – kaže Penić.

Lešinari su čistači prirode i bio bi veliki gubitak za ekosistem kada ne bi ponovo naselili budući Nacionalni park Stara planina.

Foto: Shutterstock/ Pascal De Munck

NIKŠIĆ PROGNOZA