Na lokalnim izborima u Albaniji pobijedio kandidat koji je u pritvoru zbog navodne kupovine glasova

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Albaniji danas pokazuju da je u primorskom mjestu Himari, na krajnjem jugu, pobijedio kandidat grčke manjine za gradonačelnika koji je pritvoren zbog navodne kupovine glasova.

Hapšenje Dionisiosa Alfreda Belerija prošlog petka podiglo je napetost između Albanije i Grčke. Grčko Ministarstvo spoljnih poslova je zatražilo da smjesta bude pušten na slobodu, ukazavši da bi u suprotnom pristupanje Albanije Evropskoj uniji bilo otežano.

Odnosi Grčke i Albanije povremeno su napeti, uglavnom zbog pitanja manjinskih prava Grka u Albaniji i znatne albanske zajednice u Grčkoj.

Belerija, kandidata za gradonačelnika Himare, 240 kilometara južno od Tirane, uhapsila je policija jer je navodno nudio oko 40.000 leka (360 eura) da bi kupio osam glasova. Zbog tih optužbi uhapšena je u subotu još jedna osoba, a sud je potvrdio da i ona i Beleri ostaju u pritvoru.

Beleri je član stranke grčke manjine Unija za ljudska prava. Na lokalnim izborima, on je međutim bio i kandidat partije lijevog centra Stranka slobode bivšeg predsjednika Albanije Iljira Mete, kao i jedne političke grupe koja se odmetnula od opozicione stranke desnog centra, Demokratske partije.

Pošto je Belerijeva pobjeda na izborima danas objavljena, njegove pristalice su se okupile na ulici uzvikujući njegovo ime.

On ima prednost od samo 19 glasova u odnosu na protivkandidata iz vladajuće Socijalističke partije.

Preliminarni rezultati lokanih izbora u Albaniji pokazuju da je podijeljena opozicija osvojila samo šest od 61 lokalne samouprave, dok su sve ostale pripale vladajućim socijalistima premijera Edija Rame.

Odziv na izborima bio je 38 odsto, 23 odsto više nego prije četiri godine kada je opozicija bojkotovala izbore.

Izvor: BETA

NIKŠIĆ PROGNOZA