Makron: Ako Beograd i Priština ne budu odgovorni, na provjeri liberalizacija viza

Predsjednik Francuske Emanuel Makron upozorio je danas Beograd i Prištinu da će biti preduzete dalje mjere protiv obe strane ako se ne budu ponašale odgovorno.

Makron je novinarima rekao da je Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova iz februara ove godine, koji je poznat i kao francusko-njemačkog plan, „pravi put naprijed“ i da strane „moraju biti posvećene“, prenosi RTS.

„Sa Njemačkom smo napisali novu mapu puta kada je riječ o razlikama između Srbije i Kosova. Vjerujem da je ovo dobra mapa puta koju su podržali evropski pregovarači i naš predstavnik, tako da očekujemo jasno angažovanje obje strane u vezi sa izborima u opštinama na sjeveru Kosova i ponovno učešće Srba u institucijama“, kazao je Makron.

Naveo je da su Francuska i Njemačka posvećene tom procesu i da su učinile pomake kad je riječ o viznoj politici i ekonomiji.

„To ćemo ponovo razmotriti ako se dvije strane ne budu ponašale odgovorno. Očekujemo da će se mir vratiti u ovaj region. Moramo da budemo veoma oprezni, pogotovo kada je u pitanju stabilnost na Zapadnom Balkanu“, dodao je Makron.

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA