Lajčak: Saglasnost o novim izborima na Kosovu, jedino pitanje kako ih raspisati

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak iznio je pred poslanicima Evropskog parlamenta konkretne mjere koje treba da preduzmu Kosovo i Srbija u cilju spuštanja tenzija na sjeveru Kosova.

Govoreći u Spoljnopolitčkom komitetu EP, on je istakao da je liderima Srbije i Kosova, tokom kriznog sastanka 22. juna, predstavljen detaljan plan akcija.

Prema tom planu, treba da dođe do „istovremenog“ povlačenja kosovskih specijalnih policijskih jedinica iz opštinskih zgrada na sjeveru Kosova, udaljavanje gradonačelnika iz ovih objekata u alternativne zgrade, raspisivanje vanrednih izbora i sudski procesi nasilnim demonstrantima koji su napali trupe KFOR-a.

Od Srbije se očekuje da omogući učešće Srba na izborima i obezbijedi da oni neće biti zastrašivani, te podrška nadležnim vlastima u postupcima protiv napadača tokom protesta na sjeveru Kosova.

Od Srpske liste, najvećeg poliitčkog subjekta Srba na Kosovu, da se javno izjasne da će učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na sjeveru.

Iako je sastanak 22. juna završen bez konkretnih rezultata, Miroslav Lajčak je priznao da su se oba lidera, premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić složili o održavanju novih izbora ali ne o koracima ka deeskalaciji.

„Obojica (Vučić i Kurti) razumiju da su nam potrebni novi izbori. Potrebni su nam novi izbori na kojima će učestvovati kosovski Srbi. I pitanje je kako ići na izbore, jer za to postoje dvije mogućnosti: jedna je ostavka gradonačelnika, a druga, prema ustavu Kosova, referendum“, objasnio je Lajčak i dodao da je druga opcija, iako vremenski mnogo duža, politički jednostavnija i održivija.

Za tenzije na sjeveru, Lajčak je odgovornost prebacio na Kosovo zbog ulaska gradonačelnika u opštinske objektie „bez prethodnih konsultacija ili obavještenja“ i suprotno savjetima međunarodnih zvaničnika da svi treba da se uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle izazvati tenzije. Ocijenio je da kriza utiče i na region Zapadnog Balkana

„Region je takođe veoma zabrinut. Postoji realan strah da će se kriza preliti. Bez brzih i odlučnih koraka ka deeskalaciji, ovo se ne može dobro završiti“, upozorio je Lajčak.

Generalni direktor direktorijata za proširenje u Evropskoj komisiji (EK) Gert Jan Kopman je tokom rasprave potvrdio da će ova institucija ubrzo izaći sa formanim predlogom mjera protiv Vlade Kosova.

Kako je najavio, ove mjere će obuhvatiti potpunu obustavu svih bilateralnih kontakata sa Vladom Kosova, obustavu svih sastanaka u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja i suspenzija sredstava za Kosovo, uključujući i obustavu zaključivanja ugovora i postupaka nabavke.

Jan Koopman je potvrdio da su ove mjere privremene i reverzibilne, da ih EU „nelako donosi“ ali da se čeka na premijera Kosova da ispoštuje sve zahtjeve EU.

Velika većina evropskih zastupnika je kritikovala pristup Miroslav Lajčaka i nadležnih evropskih zvaničnika koji se bave dijalogom, zbog, kako su ocijenili, kritičkog odnosa prema Kosovu i, prema njima, „blagog“ pristupa prema Srbiji i njenom predsjedniku.

Lajčak je negirao ove navode istakavši da je veoma „direktan“ kada sa liderima razgovara ali se uzdržava od kritika u javnom nastupima.

„Činjenica da me obje strane kritikuju je dokaz da ja dobro obavljam posao“, ocenio je Miroslav Lajčak.

Lajčak je ponovio da se ne može govoriti o nastavku dijaloga sve dok je situacija napeta. Naglasio je da je neophodna deesklaacija kako bi se obje strane vratile procesu normalizacije odnosa i primjeni dogovora koji su postignuti u okviru dijaloga.

Napredak u ovom pravcu, prema Lajčaku, moguć je već tokom ove godine.

„U ovom trenutku nemamo vremenske okvire, nemamo rokove. Ali gubimo vrijeme, što je žalosno. Imamo platformu, ovaj sporazum (iz Ohrida) koji donosi toliko konkretnih elemenata i sve što treba da uradimo je da se vratimo na tu platformu. Neki od vas su možda čuli da sam govorio u prošlosti da imamo put ka normalizaciji, ali pored tog puta imamo niz nagaznih mina i moramo se pobrinuti da ostanemo na njemu. Nažalost, nagazili smo na jednu od mina. Zato imamo eskalaciju“, ocenio je Lajčak.

On je dodao da u dogovoru jasno stoji ko šta treba da uradi, te da do kraja godine „možemo biti u potpuno drugačijoj situaciji“.

Izvor: RSE

Foto: Printscreen Youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA