Lajčak danas u Beogradu poslije posjete Prištini

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastaće se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je ranije saopšteno u Briselu, Lajčak, koji je 11. maja boravio u Prištini, dolazi u Srbiju kako bi pratio sprovođenje onoga što je odlučeno i dogovoreno u Briselu, i pripremio sljedeće korake i sastanke.

Lajčak je u Prištini najavio da će u ponedjeljak u Briselu biti sastanak šefova kosovskog i srpskog pregovaračkog tima Besnika Bisljimija i Petra Petkovića.

„Imamo sporazum, imamo Aneks, moramo da razjasnimo dalje korake, korak jedan, korak dva, korak tri“, rekao je Lajčak.

Na pitanje kako vidi rješenje za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom kada dvije strane imaju potpuno suprostavljene stavove oko toga kako bi ona trebala da izgleda, Lajčak je rekao da „bi bilo naivno imati zajednički stav od samog početka“.

„Sada treba da sjednemo i počnemo da radimo, da se dogovorimo, da približimo stavove jedne i druge strane. Naravno, zajednička platforma treba da budu prethodni sporazumi i evropski modeli. Gdje postoji volja, postoji i put“, ocenio je Lajčak.

Poslije sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i Bisljimijem, Lajčak je rekao da su razgovarali o procesu normalizacije odnosa i narednim koracima poslije sastanka lidera Kosova i Srbije 2. maja u Briselu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare govorio o sastanku sa Lajčakom i tom prilikom rekao da je zvanična Priština zainteresovana za potpunu primjenu Ohridskog sporazuma.

Radi se o Aneksu sporazuma za implementaciju Osnovnog Sporazuma o normalizaciji odnosa, koji je dogovoren u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

„Zainteresovani smo da sarađujemo kako bismo dalje zajedno izradili viziju za srpsku zajednicu na Kosovu u pogledu adekvatnog nivoa samomenadžiranja. To je naš cilj, uporedo sa onim što treba da se u potpunosti implementira što je prije moguće“, rekao je Kurti.

Lajčak je bio i u Severnoj Mitrovici, gdje je prokomentarisao eventualno puštanje glavnog mosta na Ibru u saobraćaj.

Ta tema je pokrenuta prošle nedjelje od strane odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica ali je naišla na oštru reakciju Srpske liste i zvaničnog Beograda.

„To je u rukama dvije strane, moraju da se dogovore. Želimo da otvaranje mosta doprinese većoj stabilizaciji, a ne destabilizaciji. Zato insistiram da treba da iskoristimo platformu za dijalog da se dogovorimo o putu naprijed“, rekao je Lajčak, koji se sastao i sa predstavnicima Srpske liste.

Na kraju svoje posjete Kosovu, Lajčak je rekao da su sastanci 11. maja bili korisni za njega kao izaslanika za dijalog, te da sa novim informacijama i utiscima odlazi u Beograd.

To je prva Lajčakova posjeta Beogradu i Prištini poslije sastanka Vučića i Kurtija 2. maja u Briselu na kojem je usvojena Deklaracija o nestalima, ali nije ostvaren pomak po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Izvor: RSE

Foto: 2BS Forum

NIKŠIĆ PROGNOZA