Kurti: Potrebni novi izbori na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti obratio se video porukom na srpskom jeziku u kojoj je rekao da su potrebni novi izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova uz “otvorenu i slobodnu” predizbornu kampanju, javlja Tanjug.

On tvrdi da mu je žao što su morali da održe izbore u četiri opštine na sjeveru “sa niskom izlaznošću građana”, i da su se nadali da će Srpska lista na njima da učestvuje.

– Međunarodna zajednica nam je obećala da će, ukoliko mi prihvatimo ohridski aneks, oni osigurati učestvovanje Srpske Liste na izborima – tvrdi Kurti.

On je dodao da nema moć da ih natjera da se kandiduju na izborima i da će gradonačelnikLulzim Hetemiu Leposaviću ostati dok se ne izabere novi.

– U tom cilju su nam potrebni prijevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja u četiri opštine na sjeveru. Bez fer i demokratske kampanje, nema fer i demokratskih izbora – smatra Kurti.

Potrebna vladavina prava

Prema njegovim riječima, potrebna je vladavina prava a koju, kako kaže, treba “uspostaviti zajedno”, i tvrdi da se uz vladavinu prava, može postepeno smanjiti broj policajaca u opštinskim zgradama.

Kurti je rekao i da su potrebni sastanci u Briselu za, kako je rekao, “hitno, potpuno, i bezuslovno provođenje osnovnog sporazuma iz Brisela, čiji je sastavni dio – ohridski aneks”.

Kurti je rekao i da je Kosovo “država najvećeg stepena demokratije” u regionu kao i da su “uradili mnogo toga za srpsku zajednicu”, navodeći restauraciju nekih pravoslavnih manastira.

Dodao je da je “Kosovo zajednička država” i pozvao da se “krene u bolju budućnost zajedno”.

Izvor: Al Jazeera

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA