Kurti: Na sjeveru Kosova neće biti nove Republike Srpske

„Nećemo dozvoliti satelitsku paradržavu sa destruktivnom suštinom koja bi podrila državnost Kosova“, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kosovski premijer Aljbin Kurti (48) rekao je u intervjuu hrvatskoj agenciji Hina, a uoči nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom, da neće dozvoliti stvaranje nekog oblika Republike Srpske na sjeveru Kosova.

Na sastanku Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu 2. maja biće predstavljen nacrt Zajednice srpskih opština, što je ključna tačka pregovora. Kurti kaže da još nije vidio nacrt.

Formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova (ZSO), što je Srbiji prioritet, je predviđeno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa iz 2013. godine.

Kosovo, s druge strane, pokušava da spriječi da ova zajednica ima izvršna ovlašćenja, kaže Kurti, ističući da ne želi nešto poput Republike Srpske u BiH na svojoj teritoriji.

„S obzirom na insistiranje Brisela, biće mi drago da vidim kakav su nacrt pripremili, mada mislim da bi bilo bolje da mi ga prvo predstave u Prištini. Ja ću, međutim, obezbijediti da ono što je već dogovoreno 27. februara u Briselu bude ispunjeno, a to postojanje odgovarajućeg nivoa samouprave srpske zajednice po najvišim evropskim međunarodnim standardima za zaštitu manjina“, rekao je on.

„Ali ono što nećemo dozvoliti je pravo na teritorijalizaciju i stvaranje bilo čega što bi ličilo na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Nećemo dozvoliti satelitsku paradržavu sa destruktivnom suštinom koja bi podrla državnost Kosova“, naglasio je on.

Kurti tvrdi da u odnosima Srbije sa susjednim zemljama vidi sličnosti sa Rusijom.

„Međutim, naša zemlja je normalna demokratska zemlja koja daje individualna i druga prava svojim građanima, ali ne dozvoljava teritorijalizaciju na osnovu etničke pripadnosti jer je to protiv demokratije i republike“, dodao je Kurti.

On je rekao da služi svim građanima Kosova bez obzira na etničku pripadnost, socijalno porijeklo ili vjersku pripadnost i da će u Briselu obezbijediti ustavnost i zakonitost na cijeloj teritoriji Kosova.

„Teritorijalni suverenitet i integritet su nešto što se ne smije narušavati. Želim normalne odnose sa Srbijom, evropske odnose, dobrosusjedske odnose. Važna nam je zaštita manjina. Ali ne možemo da dajemo izvršna ovlašćenja lokalnoj zajednici jer izvršna vlast pripada Vladi i opštinama“, naglasio je on.

„Osim toga, želimo da ojačamo javne usluge koje bi se nudile svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost, a ne da ih pružaju zbog nacionalne pripadnosti“, rekao je on.

Dakle, sačekajmo i vidimo kako će se odvijati sastanak u Briselu, izjavio je Kurti.

Izvor: Beta

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA