Kruzeri i brodovi Jadransko more pretvaraju u smetlište

Prema Međunarodnoj konvenciji MARPOL, Jadransko more je klasifikovano kao posebno ekološko područje. Uprkos tome, suočava se s ozbiljnim problemima uzrokovanim ispuštanjem otpadnih voda s kruzera. Situacija se ponavlja i ove godine i koristi se termin ekološka katastrofa.

Ostrvo Hvar, tačnije područje sela Jelsa, posebno je izloženo napadima turista i nautičara. O onečišćenju mora i obale svjedoče videosnimci koji su snimljeni na dionici od uvale Zenčišće do Basine.

Na ovaj se problem u prošlosti više puta ukazivalo, ali nadležni nisu preduzeli ništa, piše Slobodna Dalmacija.

Dalje od obale u Hvarski kanal slijevaju se kruzeri i izmet, čak i kuhinjsko otpadno ulje s nešto otpadaka od hrane, navodi se u članku.

No, sve to pod uticajem južnih i morskih struja stiže do hvarske obale.

„Ako duva maestral, ugroženije je područje Prapatne i Makarca, ujutro imamo kristalno plavo more, a popodne je sve smeđe“, rekao je za portal Veljko Drinković koji radi u turizmu.

Pjege mogu biti do 150 metara, možda i više. Javljaju se u poslijepodnevnim satima nakon povratka brodova s ​​Hvara na kopno. Prošle godine ondje su postavljeni nasipi za zaštitu plaže.

Drinković je upozorio na nepoštovanje odredaba pomorskog zakona te istakao kako bi bilo zanimljivo vidjeti koje će argumente kapetani brodova morati iznijeti u razgovoru s inspektorima.

„Neka nadležni provjere i poslušaju posade, gdje i kako odlažu fekalije i druge otpadne vode sa svojih brodova. Prošle godine to očito nitko nije provjeravao, ali sada ću učiniti sve da se to konačno promijeni i da ljudi više ne žive u takvom okruženju,“ nastavlja Drinković.

O ovoj situaciji Drinković planira izvijestiti Ministarstvo zaštite okoliša i druge nadležne.

Prema njegovim riječima, trenutnu situacija je svojevrsni „kriminalni optimizam“, koji će prekrasno more doslovno pretvoriti u veliku „septičku jamu“.

foto: Mina

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA