Kovačevski: Sjeverna Makedonija će prva u EU

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ocijenio je da njegova zemlja prednjači u spremnosti i da prije svih može da postane prva članica Evropske unije. To se odnosi na sve zemlje sa Zapadnog Balkana do 2030.

„Uvjeren sam da ako u Sobranju donesemo odluke (ustavne izmjene) da će Sjeverna Makedonija 2030. godine biti prva država sa Zapadnog Balkana koja će postati članica EU“, rekao je Kovačevski.

On je, u intervjuu Televiziji „Kanal 5“, rekao da se „Evropa u više brzina“ odnosi i na zemlje Zapadnog Balkana, što znači da će prvi priključiti EU ono koji se prvi pripreme, naprave neophodne reforme, urade potpunu harmonizaciju zakonodavstva i kompletno usaglađavanje zakonodavstva u institucijama.

To se, kako je, istakao, potvrdilo sa Sjevernom Makedonijom, koja se vratila na evrropski put, a bila u čekaonici zahvaljujući politici izolacije koju je vodila vlada sada opozicione VMRO-DPMNE vodila 11 godina.

„Čekali smo 17 godina. Zajedno sa Hrvatskom smo počeli naš evropski put. Hrvatska je danas članica EU, članica Šengena i zemlja koja je uvela euro. A mi smo prošle godine samo započeli pregovore. To znači više brzina i bolji primjer za više brzina ne postoji“, rekao je premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM.

Prema njegovim riječima, ako Sjeverna Makedonija sada ne donese potrebne odluke, to će značiti da će ispred nje otići Crna Gora i Srbija i Albanija, a da će njegova zemlja ostati u društvu Bosne i Hercegovine i Kosova.

„Da li želimo da ostanemo u tom društvu zemalja koje i dalje imaju elementarne probleme u funkcionisanju? Ne slažem se da naša zemlja i naši građani budu u grupi sa Kosovom i sa BiH u evropskim integracijama, jer smo u ovom trenutku ispred svih zemalja u regionu. I uvjeren sam da ako u Sobranju donesemo odluke da će Sjeverna Makedonija 2030. biti prva država Zapadnog Balkana koja će postati članica EU“, rekao je Kovačevski.

Sjeverna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja mora da uvede Bugare u Ustav, za šta vladajuća kolicija SDSM i DUI nema neophodnu podršku opzicione VMRO DPMNE.

U Sobranju polovinom avgusta počela plenarna sjednica o ustavnim amadmanima za uvođenje Bugara u Ustav, ali je glasanje o potrevbi izmena Ustava odloženo na neodređeno vrijeme dok vladajuća kolicija ne obezbijedi dvotrećinsku većinu za koje su joj potrebni glasovi poslanika VMRO DPMNE.

Neformalni rok za usvajanje ustavnih amandmana je kraj ove godine, kako bi bi druga Međuvladina konferencija Sjeverne Makedonije i EU bila održana nakon završetka skringa koji je planiran za novembar.

Foto: Beta/AP

NIKŠIĆ PROGNOZA