Kosovska policija: Petoro naših pripadnika povrijeđeno u Zvečanu

Petoro pripadnika kosovske policije lakše je povrijeđeno u Zvečanu, a na četiri službena vozila nanijeta je materijalna šteta, od kojih je jedno vozilo i zapaljeno, saopštila je kosovska policija.

Policija je potvrdila još jednom da je ona danas pružala asistenciju novim albanskim gradonačelnicima u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da u „zvaničnim objektima ovih opština, ostvare pravo na rad“, navodi KoSSev.

U dugačkom saopštenju policija je iznijela svoju verziju današnjih događaja o tome da je „priličan broj građana“ u ove tri opštine sprečavao i gradonačelnike i prateće osoblje da uđu u službene prostorije.

„Pored angažovanih lica i njihovih vozila/sredstava koja se nalaze u blizini i u blizini opštinskih objekata, u sjevernim opštinama upotrijebljena je sirena koju koriste zločinačke strukture za mobilizaciju i okupljanja“, naveli su u saopštenju, dodajući: „Kosovska policija je angažovala relevantne policijske jedinice kako bi upravljala situacijom i okolnosti koje su stvorili okupljeni građani, koji su ometali organe reda i državnih službenika u ostvarivanju svog legitimnog prava“.

Tvrde da su policijski službenici „u kontinuitetu razgovarali sa okupljenim građanima i tražili od njih da ne ometaju rad državnih funkcionera, raščiste put i dozvole njihov ulazak na radna mjesta, ali su oni stalno odbijali“.

„Demonstranti u Zvečanu su nakon nekog vremena počeli da pokazuju nasilje, vrijeđaju i bacaju razne jake alatke i šok bombe u pravcu Policije i službenih vozila, prouzrokujući neposrednu opasnost i nanijevši lake tjelesne povrede za sada petorici policijskih službenika koji su se potom vratili policijskim dužnostima“, stoji u saopštenju kosovske policije.

Policija sumnja da je korišćeno i vatreno oružje, ali je tačna lokacija za sada nepoznata.

„Vidjevši direktnu opasnost po živote policijskih službenika, nadležne policijske jedinice u samoodbrani su bile primorane da reaguju i koriste legalna sredstva, uključujući suzavac kako bi rastjerale masu, a gradonačelnicima omogućili ulazak u opštinske objekte“, naglasila je policija.

Policija je navela da je akciju izvela u saradnji sa pravosuđem, koje je današnje događaje opisalo kao „napad na ustavni poredak“.

„Kosovska policija će nastaviti da održava bezbjedno i mirno okruženje za sve građane Republike Kosovo bez razlike, a preuzeće i zakonske mjere protiv nezakonitih radnji, koje bi u bilo kojoj mjeri ugrozilo bezbjednost, mir i stabilnost u zemlji“, poručuju na kraju.

Izvor: KoSSev/N1

Foto: Pixabay

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA