„Kosovo se ne protivi sprovođenju obaveza iz sporazuma sa Srbijom“

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da se Kosovo ne protivi sprovođenju obaveza iz dosadašnjih sporazuma sa Srbijom već da zahtijeva da se ti sporazumi sprovedu u cjelini što kako je rekla, podrazumijeva da Srbija prizna „suverenitet i teritorijalni integritet“ Kosova i da ne opstruiše nastojanja Prištine da se učlani u međunarodne organizacije.

U intervjuu za Glas Amerike iz Njujorka, gdje je učestvovala na sjednici Savjeta bezbjednosti o Kosovu, ona je najavila da će se obratiti Ustavnom sudu u vezi statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) pošto bude postignut sporazum o tome kako će se sprovoditi akti koji proizilaze iz Ohridskog sporazuma iz 2023. godine.

„Sporazum nema samo član o ZSO, postoje i drugi članovi koji između ostalog, zahtevaju od Srbije da prizna suverenitet, teritorijalni integritet Kosova, da ne koristi silu kao oruđe međudržavnih odnosa, a član 4 zahteva da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Dakle, jedino što Kosovo traži jeste da se sporazum implementira u celini i da stvori obaveze za obije strane, inače će i sporazum i dijalog izgubiti smisao“, ocijenila je Osmani.

Ona je optužila Srbiju da će „ponovo pokušati da izvrši napade na Kosovo“, kao kako je rekla, u Banjskoj septembra prošle godine.

„Srbija će ponovo pokušati tako nešto, jer se takvi planovi stalno prave, ali sam uvjerena u sve pripreme koje kosovska policija sprovodi, u partnerstvu sa međunarodnim prisustvom, posebno sa Euleksom i NATO, kao drugim i trećim faktorom odgovornosti za bezbjednost na Kosovu, u cilju sprečavanja potencijalnih napada“, rekla je ona.

Komentarišući neuspjeli referendum za opoziv aktuelnih gradonačelnika četiri opštine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom, Osmani je rekla da je Kosovo kroz svoje zakonodavstvo ponudilo sve uslove, ali da ne može da natera građane da glasaju.

„Odobrili smo nova administrativno uputstvo, izdvojili veliki budžet, tako da smo ponudili sve što se nudi u demokratskim zemljama. Ne možemo naterati građane da glasaju. Oni su tako odlučili, to je rezultat nelegalne intervencije Srbije. Međutim, to je realnost za koju je Kosovo učinilo sve da se promijeni“, kazala je Osmani.

Ona je dodala da su izbori „demokratsko pravo građana“.

„Naravno, moramo preduzeti što više dodatnih inicijativa za integraciju Srba, zaštititi ih od nelegalnih struktura koje im prijete, dati im mogućnost da napreduju, ostvare svoj ekonomski potencijal, da se osjećaju što sigurnije, isto kao i svi drugi na Kosovu, ali pravo glasa je individualno. Država ne može nikoga naterati da glasa, to je slobodno pravo“, rekla je Osmani.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA