“Kosovo i Srbija da ispune obaveze iz dijaloga”

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je posle posjete Beogradu i Prištini gdje je bio sa izaslanicima SAD, Francuske, Njemačke i Italije, da očekuju od Kosova i Srbije da u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga o normalizaciji odnosa, kao i da tu činjenicu ne mijenjaju događaji od 24. septembra koje osuđuju.

Lajčak je u redovnoj objavi sinoć na Fejsbuku napisao da se upravo vratio sa zajedničke posjete Kosovu i Srbiji na kojoj je bio sa glavnim spoljnopolitičkim i bezbjednosnim savjetnicima Francuske, Njemačke i Italije kao i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Oni su, kako je napisao, u Prištini i Beogradu razgovarali sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kako da se ide naprijed u normalizaciji odnosa i ostvari napredak u primjeni Sporazuma na putu ka normalizaciji.

Tema je bila i bezbjednost na sjeveru Kosova, napisao je Lajčak i dodao da su istakli „obojici vođa da „događaji od 24. septembra predstavljaju „jasnu esekalaciju bez presedana što takođe demonstrira da su sada deeskalacija i normalizacija hitnije nego ikad“.

„Zajedno sa našim partnerima ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi i da očekujemo punu saradnju Srbije u tom smislu“, napisao je Lajčak.

On je dodao da događaji od 24. septembra (u selu Banjska na sjeveru Kosova), „ne mijenjaju činjenicu da su Kosovo i Srbija ušli u Sporazum o normalizaciji ranije ove godine“.

„U našim razgovorima prenijeli smo očekivanja da će Kosovo i Srbija u potpunosti ispuniti obaveze iz Dijaloga. Svako uslovljavanje ili odlaganje su neprihvatljivi“, ukazao je Lajčak.

Zahvalio se partnerima na posjeti i rekao da će „uskoro nastaviti razgovore“.

U subotu su međunarodni izaslanici posjetili Prištinu i Beograd. U delegaciji su bili specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savjetnici predsjednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savjetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

Oni su u Prištini razgovarali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, i zatim u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Lajčak je posle razgovora u Beogradu izjavio da od Srbije i Kosova očekuje da počnu da izvršavaju svoje obaveze iz Ohridskog sporazuma, ali i svih prethodnih postignutih sporazuma.

Foto: Printscreen youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA