Kfor i dalje kontroliše zgrade opština na sjeveru Kosova

Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade četiri opštine na sjeveru Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.

Radnici se upisuju na improvizovanoj prijavnici

Srbi se i ovoga jutra okupljaju ispred opštine Zvečan, a radnici ove opštine koji od petka ne mogu da uđu na svoj posao danas su počeli da se upisuju ispred bodljikave žice na improvizovanoj prijavnici.

Pripadnici Kfora na važnim raskrsnicama u Zvečanu

Na važnim raskrsnicama i ulicama u centru Zvečana su od sinoć pripadnici Kfora sa oklopnim i drugim vozilima. Nalaze se tu radi bezbjednosti i mira.

Njihovo pojačano prisustvo na ulicama i prilazima Zvečanu zahtjevala je srpska strana nakon razgovora sa starešinom jedinice Kfora koja se nalazi ispred zgrade opštine.

Srpska strana je zahtijevala to da bi se spriječili direktni kontakti okupljenih građana na protestima sa Kosovskom policijom i to nakon incidenta koji se dogodio juče u poslepodnevnim časovima.

Prema navodima očevidaca do incidenta je došlo kada je vozilo kosovske policije puno policajaca prolazilo kroz masu građana.

U Zvečanu je veći broj građana počeo da se okuplja u 7 časova ispred zgrade opštine na mirnim protestima koji su zakazani i danas a mnogi su tu proveli i cijelu noć.

Zastave na ogradi sa bodljikavom žicom u Zvečanu

I ovog jutra pripadnici Kfora stoje iza ograde sa bodljikavom žicom na koju su zakačene srpske zastave.

Ristuča: Kurti doveo gradonačelnike uprkos sumnjama međunarodne zajednice

Komandant Kfora, general-major Anđelo Mikele Ristuča, komentarišući intervenciju Kfora na sjeveru KiM, izjavio je da je rizik bio povezan sa činjenicom da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

On je u intervjuu za italijanski list “Republika“ rekao da je situacija u Zvečanu kao i drugdje izuzetno promjenljiva i da se može iznenada promijeniti tokom veoma kratkog vremenskog perioda.

Ristuča je kazao da je upravo zbog toga u ponedeljak unaprijed pripremio veliki kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

„Tvrdoglavost albanskih lokalnih vlasti da ne postupe u skladu sa indikacijama dobijenim od zapadnih partnera, naznakama koje služe da se olakša dijalog, posebno u svijetlu napretka postignutog sporazumima u Briselu i Ohridu, u velikoj mjeri je oslabila ravnotežu. Da budem još precizniji, kažem da ako danas nismo ovdje da oplakujemo mrtve među srpskim stanovništvom ili među albanskim policajcima, a to je zato što je intervenisao Kfor i uspio da povrati smirenost”, kazao je Ristuča.

On je dodao da je „protest izmakao kontroli samih srpskih demonstranata, a da je kosovska policija intervenisala, situacija bi se dodatno pogoršala“.

„Tako da smo intervenisali, kako nalažu pravila angažovanja našeg mandata“, naveo je on.

„Ništa se za nas nije promijenilo i ništa se nije promijenilo posle sukoba 29. maja. Mandat rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN ostaje nepromijenjen. I spremni smo za svaki slučaj“, poručio je komandant Kfora.

Izvor: RTS

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA