Izdato upozorenje građanima BiH: Postoji mogućnost od novih zemljotresa

Inženjerska komora FBiH skreće pažnju javnosti i građanima ugroženog područja sinoćnjim zemljotresom da postoji mogućnost i novih zemljotresa u narednim danima.

“Iskustva nakon tragičnog zemljotresa u Petrinji koja su sa nama podijelile kolege iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva, ali i naši ljudi koji su odlazili da pomognu sanaciji štete u Hrvatskoj i Turskoj upućuju na sljedeće korake: ugrožena područja treba da budu pregledana od stručnih lica, kao i objekti sa narušenom stabilnošću (pojava naprslina, pukotina, urušenih elemenata). Objekti sa narušenom statičkom stabilnošću u prvom udara mogu biti katastrofalno devastirani sa najtežim posljedicama, a u naknadnim udarima pri zemljotresima i manjim od šest stepeni”, ističu iz Inženjerske komore FBiH.

Stoga, pozivaju građane da obiđu svoje objekte i sagledaju eventualne promjene na objektima, kontaktiraju FUCZ kako bi se izvršio pregled i popis, te sagledale štete uz smjernice i preporuke, prenosi N1 Sarajevo.

“Takođe se mole građani da ako imaju mogućnost alternativnog boravka van svojih domova u narednim danima, obavezno privremeno napuste boravak u vidno oštećenim objektima. IK FBiH je stupila u kontakt sa predstavnicima FUCZ, u ovom momentu reakcije lokane vlasti, prije svega MUP i kantonalne civilne zaštite, izgleda kao pravovremena i korisna. IK FBiH, prije svega njena Matična sekcija građevinskih inženjera, će pratiti situaciju i u slučaju pogoršanja situacije će reagovati u skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji sa FUCZ”, navode iz te komore.

Podsjetimo, zemljotres magnitude 4,8 po Rihteru sinoć je oko 21.43 sati zadesio područje Zenice, a osjetio se i na širem području Zeničko-dobojskog kantona.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, do sada su prijavljena manja obrušavanja fasada u samom gradu Zenica, obrušavanje dimnjaka na par objekata, kao i pucanje zidova na starijim objektima u naselju Stara Nemila, Ljubetovo i Hece, saopštila je Press služba ZDK.

U saopštenju se navodi da je usljed obrušavanja kamenja na magistralnu cestu M-17 kod Vranduka, došlo do saobraćajne nezgode pri čemu je jedna osoba povrijeđena.

Na osnovu informacije iz Hitne pomoći Zenica, pored sinoć četiri povređena lica, od kojih su dva dva upućena u Kantonalnu bolnicu Zenica, nije bilo novih prijava povreda izazvanih ovom prirodnom nepogodom.

U toku jutra u Kantonalni operativni centar civilne zaštite ZDK-a zaprimljene su prijave od strane građana da je na jednom objektu u Vranduku i dva stambena objekta u Hecama došlo do oštećenja u vidu pukotina u samom objektu i zidovima.

Takođe, prijavljeno je da su u gradskoj zoni u Zenici, u naselju Mokušnice kod Lovačkog doma, oštećene dvije starije kuće u vidu većih pukotina na samom objektu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić rekao je da su sve službe civilne zaštite i dalje u pripravnosti i spremne su reagovati ukoliko se ukaže potreba, a da će Vlada i Kantonalna uprava civilne zaštite pomoći oštećenim domaćinstvima da saniraju štetu.

„Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava i da niko od povrijeđenih nije zadobio životno ugrožavajuće povrede. Vlasnici objekata koji su oštećeni mogu računati na punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona u sanaciji nastalih šteta. Povrijeđenima želim da se brzo oporave“, rekao je premijer Pivić.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite, u drugim opštinama i gradovima na području Zeničko-dobojskog kantona nema prijava o nastalim štetama, navodi se u saopštenju.

Foto: envato.elements

NIKŠIĆ PROGNOZA