Inflacija u BiH usporava deveti mjesec zaredom

Inflacija u Bosni i Hercegovini (BiH) nastavlja da usporava i u julu je na godišnjem nivou iznosila četiri odsto.

To je deveti mjesec zaredom da cijene proizvoda i usluga, koje se koriste za ličnu potrošnju, bilježe pad na godišnjem nivou.

Na mjesečnom nivou, u julu u odnosu na jun, inflacija bilježi pad od 0,2 odsto, prenosi SEEbiz.

Inflaciju i dalje podržavaju cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u julu ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, veće 8,7 odsto, potom stanovanje, voda, električna energija, plin koje bilježi rast od 8,7 odsto, restorani i hoteli 7,7 odsto, ostala dobra i usluge 9,8 odsto.

Za pad cijene najviše su zaslužne usluge prevoza koje su jeftinije 13,2 odsto na godišnjem nivou, te odjeća i obuća koje bilježe pad 5,1 odsto.

Ukoliko se posmatra prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period, inflacija u BiH je imala rast od 8,5 odsto.

Silazna putanja inflacije očekuje se i u narednim mjesecima, iako bi moglo doći do suprotnih kretanja s rastom cijena energenata i daljim rastom cijena hrane.

Posljednje prognoze Centralne banke BiH iz juna ove godine ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflatornih očekivanja za ovu godinu. Očekivana agregirana inflacija za ovu godinu, prema ovoj instituciji, iznosi 8,3 odsto, dok su očekivanja za narednu godinu 5,5 odsto.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA