Hrvatski diplomata proglašen za personu non grata u Srbiji

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donijelo je danas odluku da proglasi prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera za personu non grata.

Odluka je, kako se navodi u saopštenju srpskog Ministarstva, donijeta u skladu sa članom devet Bečke konvencije, koja reguliše diplomatske odnose, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U tom članu se navodi da država može u svakom trenutku i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke obavijestiti državu pošiljaoca da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da bilo koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv.

„Tokom profesionalnog angažovanja u Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću“, piše u saopštenju.

U saopštenju nije precizirano kako je Šnajder izašao iz okvira diplomatskih normi.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kako se navodi u saopštenju, žali zbog postupanja Šnajdera u proteklom periodu koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske, dobrosusjedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Iz Ministarstva su dodali da očekuju da će Srbija i Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA