Hrvatska: Vrhovni sud atentat na Pukanića i Franjića službeno okarakteriairao kao terorizam

Vrhovni sud Hrvatske je, 15 godina nakon ubistva Iva Pukanića i Nika Franjića, rekao da atentat u centru Zagreba autobombom 2008. godine ima elemente terorizma, piše RTL Danas.

U rješenju su naveli da je riječ o obliku nasilja preduzetog s ciljem zastrašivanja i izazivanja straha. Takođe su uzeli u obzir način ubistva – autobombom na javnom mjestu gdje je mogao stradati veći broj ljudi.

Riječ je o postupku u kojem je porodica Franjića tražila odštetu prema Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu usljed terorističkih akata.

Godine 2017. taj zahtjev je Županijski sud u Rijeci odbacio tvrdeći da nije riječ o terorizmu. Sada će o zahtjevu morati da odlučuju ponovo.

„To je odluka koja ispravlja stvari koje su pogrešno bile percipirane od strane DORH-a (Državno tužilaštvo Hrvatske) koji je sam doprinio tome da Županijski sud usvoji taj sramotni zaključak i kaže da smatraju da nije bio akt terorizma. Osnova za takvu sramotnu viziju tog događaja dolazi iz DORH-a koji je napisao da oni smatraju da se taj atentat dogodio tako da nije imao za namjeru da uznemiri veći broj ljudi“, rekao je Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala – piše RTL Danas.

Foto: Screenshot/Youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA