Grlić Radman: Proširenje EU i dalje prioritet

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je da je proširenje Evropske unije i dalje prioritet ove organizacije, kao i da je ispunjavanje uslova ključna stvar za zemlje kandidate.

„Popodne imamo sastanak sa kolegama sa zapadnog Balkana i to pokazuje našu posvećenost regionu. Proširenje je i dalje prioritet EU, ali da bi ga učinili uspješnim, ključno je ispunjavanje uslova, sprovođenje reformi i usklađivanje sa vrijednostima i standardima EU. Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja takođe ostaje od velike važnosti“, istakao je on.

Govoreći o tome šta se konkretno očekuje, on je naveo:

„Očekujemo da vidimo napredak prije kraja ove ili sljedeće godine, a posebno kada je u pitanju otvaranje pregovora sa BiH, otvaranje prvih klastera sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Takođe, vizna liberalizacija za građane Kosova od 1. januara 2024. je ogroman korak unaprijed.“

Podsjetimo, sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana biće održan u Briselu, a teme sastanka će biti zajednički bezbjednosni izazovi, saradnja po pitanju spoljne i bezbjednosne politike i učešće na predstojećim događajima na visokom nivou.

Sastanku će predsjedavati visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzep Borelj, učestvuju ministri zemalja EU i šefovi diplomatije Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije Srbije.

„Evropska unija računa na buduće članice kada je riječ o ujedinjenom odgovoru na trenutne geopolitičke izazove kroz solidarnost i blisku saradnju“, navela je evropska služba za spoljne poslove na društvenoj mreži X.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA