Grlić Radman: Crna Gora priznala agresiju na Hrvatsku, očekujemo povratak broda Jadran

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u Splitu da je Crna Gora priznala da su pripadnici JNA iz Crne Gore učestvovali u agresiji na dubrovačkom ratištu, javlja HINA. To je znak da će Crna Gora vratiti brod „Jadran“ Hrvatskoj, kazao je on.

– Mi smo dobili notu u kojoj stoji da su na dubrovačkom ratištu učestvovali pripadnici JNA iz Crne Gore, koji su učestvovali u tim operacijama. Prema tome, znači oni priznaju da su vršili agresiju i priznaju da su otuđili tu imovinu… To znači da je (to) dobar znak, to znači da možemo očekivati onda i povratak Jadrana – izjavio je on.

On je to rekao na otvaranju izložbe „Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933.-2023.“ u Domu Hrvatske vojske u Lori.

– Hrvatska nikada neće odustati od imovine koja je naša. Hrvatski školski brod bio je upisan u matičnu luku Split i on je stalno bio tu. Da nije išao na remont niko ne bi pitao gdje je Jadran. Pa, naravno – tamo gdje pripada, a to je Split – rekao je Grlić Radman.

Crna Gora krajem jula i početkom avgusta obilježila je 90. godišnjicu broda, zbog čega je Hrvatska poslala protestnu notu Podgorici.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je krajem avgusta rekao da traži da se brod vrati u Hrvatskoj.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović početkom septembra je u Zagrebu rekao da je brod u vlasništvu Crne Gore, dok je hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozvao na finansijsko održivo rješenje tog pitanja i kazao da ima važnijih tema od te.

Grlić Radman je u četvrtak u Splitu rekao da je za vraćanje broda prije svega potrebna dobra volja susjeda, „koji je spreman razgovarati o tome“.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA