Gradonačelnik Srebrenice: Ove godine dvije komemoracije žrtvama rata u BiH

Gradonačelnik Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je da će ove godine u tom gradu biti održane dvije komemoracije žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, uz ocjenu da ratni ožiljci u tom kraju neće još dugo zarasti.

„Mi Srbi se od 7. do 12. jula sjećamo svojih preko 3.500 poginulih od 1992. do 1995. u Podrinju, kulturnim i sportskim priredbama i komemoracijom u selu Zalazju“, rekao je Grujičić za list Večernje novosti.

Komemoracija za ubijene Bošnjake biće održana 11. jula u Potočarima, a Grujičić navodi da on nije dobio informaciju ko će učestvovati, uz ocjenu da se „ni 28 godina od završetka rata mir nije u potpunosti vratio u Srebrenicu“.

Naveo je da je uoči te komemoracije situacija u gradu, za razliku od perioda do 2018. godine mirna i da nema prijetnji Bošnjaka.

„Mi i dalje razumemo njihovu bol, a oni našu i dalje ne razumiju“, kazao je Grujičić, navodeći da je nevladina organizacija Majke Srebrenice „motor mržnje među ljudima“.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari 11. jula će biti obilježena godišnjica genocida nad Bošnjacima, koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine. Prema različitim izvorima, tada je ubijeno između 5.000 i više od 8.000 Bošnjaka.

Izvor, foto: N1

NIKŠIĆ PROGNOZA