Grabar Kitarović: Rusija se umiješala u izbore na kojima sam izgubila od Milanovića

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović bila je prošle sedmice gošća u podkastu One Decision bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6 Sir Ričarda Derlovea. Djelove iz intervjua u kojem govori o ratu u Ukrajini i odnosu Rusije i Hrvatske prenosi N1.

Grabar Kitarović je rekla i da je ruski predsjednik Vladimir Putin uticao na izbore na kojima je izgubila od aktuelnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

U razgovoru je iznijela ozbiljnu optužbu na račun Rusije u hrvatskom kontekstu za koju, doduše, nije predstavila nikakve dokaze – da se umiješala u predsjedničke izbore na kojima je izgubila od Milanovića.

“Taj LNG terminal je bio najveća sporna tačka s Rusijom i vjerovatno je bio razlog za hibridne akcije tokom predizborne kampanje, što je doprinijelo rezultatu izbora 2020.”

Na pitanje o tome kako je Putin lično tretirao kao ženskog poglavara države, Grabar Kitarović je dala do znanja da je “danas u modi demonizovati Putina, ali da se u tom smislu ne može požaliti”, ali i da je bilo zanimljivo pratiti njegovu ideološku transformaciju od 2007, kada ga je prvi put susrela kao ministarka vanjskih poslova.

Pri susretu u Sočiju 2017. dočekao ju je, kaže, s buketom cvijeća: “Nije uopšte bio mizogin i ponašao se vrlo diplomatski.”

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA