Eskobar i Lajčak u Beogradu

Izaslanici Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Država Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, boraviće danas u Beogradu, gdje će se, prema najavama, sresti sa predsjednikom države Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak je predviđen u 18 sati i 30 minuta, nakon čega će, kako je najavljeno iz kabineta Vučića, biti objavljeno saopštenje. Izjave za medije nijesu predviđene.

Lajčak i Eskobar u Beograd dolaze nakon što su dan ranije posjetili Kosovo i susreli se sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Posjeta Prištini i Beogradu dolazi dok na sjeveru Kosova još traju napetosti i protesti lokalnog srpskog stanovništva.

Izaslanici Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Država zatražili su od kosovskog premijera smirivanje situacije na sjeveru Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu sa Srbijom.

Lajčak je ocijenio da je svima u interesu da na sjeveru Kosova postoje „legitimni“ predsjednici opština koji predstavljaju građane.

Na pitanje da li je Kurti prihvatio njihove predloge, Lajčak i Eskobar su odgovorili da su na „početku svoje misije“, koja će trajati dva dana.

Posjeta dvojice diplomata uslijedila je nakon što su novoizabrani gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli uz pomoć policije u opštinske zgrade 26. maja.

Radi se o opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom koji su bojkotovali lokalne izbore 23. aprila kada su na čelo ovih opština izabrani kosovski Albanci.

Protest lokalnog srpskog stanovništva koji su se protivili ulasku ovih gradonačelnika u opštinske objekte je 29. maja eskalirao u nasilje između pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) i demonstranata.

Tokom nemira je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 osobe srpske nacionalnosti.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.

Izvor: RSE

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA