Eskobar: Biće novih kriza na Kosovu ako se ne prihvati evropski predlog

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je za izlazak iz krize na sjeveru Kosova potrebno organizovati nove izbore uz učešće Srba, ispuniti obaveze iz dijaloga i formirati Zajednicu srpskih opština.

Eskobar je u intervjuu za HRT naveo da su visoki predstavnik EU Žozep Borelj i izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak predstavili tri jednostavna koraka za deeskalaciju na sjeveru.

„Prvi korak je da sklonimo ljude sa ulice. Takođe, gradonačelnici ne bi trebalo da se biraju da bi privukli pažnju. Potrebni su nam novi izbori uz bezuslovno učešće Srba. Potreban nam je i rok za srpsko sproveđenje obaveza, i za nacrt statuta ZSO. Riječ je o jednakosti, pravičnosti i beneficijama za obje strane“, naglasio je Eskobar.

On je istakao da može doći do još veće krize, ukoliko dvije strane ne prihvate plan EU za smirivanje sukoba.

„U Ohridu je postignut sporazum o normalizaciji, za stvaranje mirnih uslova između dva neprijateljska susjeda po evropskim pravilima. Ne samo da su normalizovali svoje odnose, već su se i uskladili sa EU. Moramo da se vratimo na to“, dodao je Eskobar.

Naglasio je da sporazum stvara prave uslove za produbljivanje evropskih integracija.

„U međuvremenu se desio niz destabilizujućih akcija. To nas je odvratilo od sprovođenja tog sporazuma. Moramo se vratiti njemu”, rekao je Eskobar.

Izvor: HRT

Foto: EPA

NIKŠIĆ PROGNOZA